Hoe oud-minister Ferd Grapperhaus de Nederlandse amateurwielersport de nek om draaide

Terwijl er wekelijks duizenden agenten ingezet worden bij voetbalwedstrijden verdwijnen er steeds meer amateurwielerwedstrijden. Dat is de schuld van oud-minister Ferd Grapperhaus.

Met Mathieu van der Poel en een aantal wereldtoppers in de sprint en totale heerschappij in het vrouwenwielrennen hebben we al Nederlandse wielerliefhebbers, zeker in vergelijking met een paar decennia geleden, niks te klagen over de top van de sport, maar daaronder gaat het rampzalig. De KNWU heeft geen geld en door toedoen van oud-minister van justitie verdwijnen er steeds meer (top)amateurkoersen.

De nek omgedraaid

Door nieuwe regelgeving van zijn hand (Grapperhaus was minister van 2017 tot 2022 minister van Justitie & Veiligheid) werd het veel organisatoren onmogelijk gemaakt nog koersen te organiseren - terwijl ze het toch al zwaar hadden.

Wielerliefhebber en Stad-Groninger gemeentelijk politicus Tom Rustebiel slaat de spijker op de kop als hij in een tweet zegt dat Grapperhaus een groot deel van de amateurwielersport de nek omdraaide met zijn beleid.

Voor (eredivisie)voetbal worden wekelijks honderden, zoniet duizenden, schaarse agenten ingezet, maar Grapperhaus vond het nodig om het wielrennen de dupe te laten worden van de capaciteitsproblemen bij de politie.

Politiebegeleiding

Grapperhaus scherpte de regels aan om koersen te kunnen organiseren. Wielerkoersen werden onderverdeeld in een B1-, B2- en B3-categorie. In de laagste categorie was het alleen nog mogelijk om over een kort lokaal parkoers te rijden. In de praktijk kwam het erop neer dat hij daarmee flink snoeide in het wieleraanbod.

Bijvoorbeeld de noordelijke wielerklassieker Omloop van de Veenkolonieën kreeg de laagste categorie. In Dagblad van het Noorden zegt bestuurslid Martin Douma van de organiserende vereniging Stormvogels dat hun klassieker niet meer te organiseren was. De politie mocht de renners vanwege de regels van Grapperhaus niet meer begeleiden. "Veel organisaties hadden hiermee te maken Ook elders in Nederland kwamen wielerkoersen hierdoor onder druk te staan."

Tekst gaat onder de tweets verder

Vijf voor twaalf

Van Grapperhaus heeft de wielersport inmiddels geen last meer, maar zoals Rustebiel in zijn tweets al schrijft, ligt de bal (heel slechte metafoor.. we maken er de pedaal van)... ligt de pedaal dus nu bij de Tweede Kamer. Grapperhaus en de volksvertegenwoordiging hadden er toen geen zin in, maar een wetswijziging is nog steeds mogelijk natuurlijk.

Anders wordt de kalender nog leger dan die nu al is. Organisatoren en wielerclubs doen hun stinkende best koersen te organiseren, maar met zoveel tegenwerking gaat de lol er natuurlijk af. Het gevolg is, ondanks mooie pogingen van onder andere Jumbo-Visma om wielertalent te stimuleren en op te leiden, kaalslag in de Nederlandse wielersport. Het is vijf voor twaalf.

Achtergrond
  • Beeld: ProShots / Remko Kool