Koers op TV: Milaan-Sanremo en tal van andere sprinterskoersen

Zaterdag staat Milaan - San Remo op het programma. Voorafgaand aan het eerste monument draaien de renners warm in allerlei voorbereidingskoersen. Zie hier: het complete menu voor komende week.

Milano-Sanremo 2022

Terwijl het stof uit Parijs-Nice en de Tirreno-Adriatico langzaam neerdaalt, is het tijd om alweer vooruit te kijken naar de volgende grote afspraken op de wielerkalender. Deze week wordt onder meer Milaan-Sanremo verreden, het eerste monument! Maar er staan ook nog genoeg andere interessante koersen op de rol. Hierbij een overzicht voor de komende zeven dagen.

Nokere-Koerse

Te beginnen met Nokere-Koerse op woensdag 15 maart. Deze Vlaamse semi-klassieker is traditioneel voorbestemd voor de mannen met snelle benen, maar eigenlijk doen we de wedstrijd daar te kort mee. Er zit namelijk liefst vijfentwintig kilometer aan kasseien in het parkoers, de organisatie bestempelt de wedstrijd dan ook als de 'Parijs-Roubaix van Vlaanderen'.

Tim Merlier is de overduidelijke topfavoriet voorafgaand aan deze koers, maar er staan nog wel meer interessante namen aan de start. Denk bijvoorbeeld aan: Gerben Thijssen, Milan Menten, Max Walscheid, Pascal Ackermann en Thibau Nys.

De vrouwen zullen dit jaar ook weer starten in Nokere-Koerse. Lorena Wiebes, Marta Bastianelli en Shirin van Anrooij zijn de meest aansprekende namen binnen dit deelnemersveld. Op Sporza kunt u vanaf 13:00 uur kijken naar de vrouwenkoers, aansluitend wordt ook de wedstrijd voor mannen live uitgezonden.

Milaan-Turijn

Diezelfde dag kunt u ook een blik werpen op Milaan-Turijn. Deze Italiaanse wedstrijd keerde vorig jaar weer terug naar haar roots als sprintersafspraak en is zodoende de voornaamste voorbereidingskoers op Milaan - San Remo.

Nacer Bouhanni en Biniam Girmay zijn twee coureurs die hun benen zullen testen in aanloop naar La Primavera, maar op het moment van schrijven is het volledige deelnemersveld nog niet bekend. Desalniettemin belooft het een leuke wedstrijd te worden die een inkijkje geeft in de vorm van sommige schaduwfavorieten voor Milaan-San Remo.  Milaan-Turijn wordt woensdag 15 maart vanaf 14:35 uur uitgezonden op Eurosport.

Grand Prix de Denain

Op donderdag 16 maart, daags na Nokere-Koerse en Milaan-Turijn, wordt er weer geracet op Franse bodem. Veel heren die aan de start stonden in België, geven hier ook acte de présence. Het belooft een waar sprintersbal te worden met een sterk deelnemersveld.

Olav Kooij, David Dekker, Hugo Hofstetter, Juan Sebastian Molano, Max Walscheid en Thibau Nys zijn slechts een aantal van de rappe mannen die voor spektakel gaan zorgen. Alhoewel: in de finale ligt er nog wel een aantal kasseienstroken, dus wie weet kan Taco van der Hoorn voor een verrassing zorgen. Deze wedstrijd wordt vanaf 14:00 uur uitgezonden op Eurosport.

Bredene Koksijde Classic

Het drieluik aan Frans-Belgische sprintwedstrijden wordt vrijdag volmaakt door de Bredene Koksijde Classic. Het deelnemersveld komt sterk overeen met die andere twee wedstrijden. Merlier, Molano Hugo Hofstetter, David Dekker en Gerben Thijssen zijn sterkhouders.

Nog een leuk detail: TDT Unibet Cycling Team, de ploeg van YouTuber Bas Tietema, heeft een wildcard gekregen voor de Koksijde Classic. De wedstrijd is vanaf 14:30 uur live te volgen op Eurosport.

Milaan-Sanremo

Zaterdag is het tijd voor het onbetwiste van deze week: Milaan-Sanremo. Langzaam maar zeker draait de wielerfan zich warm voor deze Italiaanse wielerklassieker. Wordt het een aanval op de Cipressa, of fungeert de Poggio andermaal als scherprechter? De tijd zal het ons leren. Wat in elk geval vaststaat is dat nagenoeg alle wereldtoppers aanwezig zijn, en dus kan het niet anders dan dat het uitmondt in een waar spektakelstuk.

De hamvraag: wie treedt er in de voetsporen van Matej Mohoric? Vorig jaar trok deze durfal pur sang aan het langste eind dankzij een verbluffende afdaling in de diepe finale.  Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar, Julian Alaphilippe en Tom Pidcock dienen zich aan als voornaamste kanshebbers. Maar afhankelijk van het koersverloop kan een rassprinter deze wedstrijd ook op zijn naam schrijven. In dat geval denken wij vooral aan: Jasper Philipsen of Biniam Girmay.

Al met al zijn er talloze kanshebbers. Het belooft een titanenstrijd te worden tussen tientallen kemphanen. Eurosport is er al heel vroeg bij met de live uitzending: 09:45 uur om precies te zijn.

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022