Kristen Faulkner alsnog gediskwalificeerd in Strade vanwege verboden metertje

De Amerikaanse moet haar derde plek in Strade Bianche inleveren. Niet omdat ze Demi Vollering de hekken inreed, maar vanwege iets heel anders..

Strade Bianche Donne 2023

In het wielrennen was enige tijd veel te doen om een motortje in de fiets, maar nu gaat het om een metertje. Niet in de fiets, maar op het lijf. In dit geval dat van Kristen Faulkner. Het kost haar zelfs haar knappe derde plaats in de Strade Bianche van anderhalve week geleden, zo besloot de UCI na ampel beraad.

Wat is het geval? Het viel kijkers (en onderstaand Twitter-account) op dat Faulkner onder haar linkermouw een klein rondje had zitten dat erg veel leek op een glucosemeter, waarmee je exact kunt meten wat je verbruikt aan energie.

Zo'n meter is niet toegestaan in koers - daarbuiten wel, onder andere de renners van Jumbo-Visma lopen en fietsen er dan ook mee rond. De UCI onderzocht de zaak en schrapte Faulkner uit de uitslag.

Faulkner zelf verklaarde tegenover de UCI (en de website Cyclingnews) dat het metertje tijdens de koers niet voor verboden doeleinden was gebruikt omdat-ie niet wat aangesloten op de app waarmee de daadwerkelijke data worden uitgelezen.

Het door Faulkner aangeleverde bewijs kon de UCI niet overtuigen en dus gingen ze over tot diskwalificatie van de Amerikaanse.

Door de diskwalificatie van Faulkner - had de UCI haar overigens niet al moeten declasseren voor de move richting Demi Vollering op de Via Santa Catarina? - schuiven Annemiek van Vleuten en Puck Pieterse respectievelijk op naar een vierde en vijfde plek. Cecilie Uttrup Ludwig staat alsnog op het (virtuele) podium.

Nieuws
  • Photo: Tommaso Pelagalli/SCA/Cor Vos © 2023