HomeAchtergrondWat is een glucosemeter en waarom heeft de UCI 'm verboden? Wij...

Wat is een glucosemeter en waarom heeft de UCI ‘m verboden? Wij hebben de antwoorden

De glucosemeter is in het nieuws door de diskwalificatie van Kristen Faulkner in Strade Bianche. Ook Jumbo-Visma gebruikt ze (in training). We leggen uit wat het is en waarom het niet mag.

Sinds gisteren weet iedere wielervolger wat een glucosemetertje is. Kristen Faulkner droeg er eentje bij de Strade Bianche waarin ze derde werd. Na ampel beraad van de UCI werd ze uit de uitslag geschrapt. Wat is nou zo’n glucosemeter en waarom mag het niet van de UCI? Deze twee vragen proberen we hieronder te beantwoorden.

Wat is het?

Zoals wel meer niet toegestane zaken in het wielerpeloton komt een glucosemeter uit de medische wereld – maar een vergelijking met EPO en andere doping gaat verder totaal niet op. Een glucosemeter, of volledig: een continue glucosemeter, is ontwikkeld voor diabetespatiënten.

Het apparaatje dat op als een pleister op de bovenarm zit geplakt, meet continu (vandaar de toevoeging continue..) de bloedsuikerspiegel van degene die ‘m draagt en kan de data via een bluetoothverbinding zenden naar een ander apparaat – je telefoon of in het geval van wielrenners zelfs hun fietscomputer. Je kunt je voorstellen dat zoiets een uitkomst is voor mensen met diabetes.

Waarom gebruiken wielrenners het?

Maar ook voor sporters is het nuttig. Faulkner gebruikte het per abuis in een wedstrijd, maar in training gebruiken ook de renners van bijvoorbeeld Jumbo-Visma het. Aan Het Nieuwsblad geeft Martijn Redegeld, voedingsexepert bij de ploeg, uitleg.

“Het is een manier om meer inzicht te verkrijgen hoe je lichaam een bepaald soort voeding verwerkt, wat bijvoorbeeld kan aanslaan op training. Pieken en vooral dalen in de bloedsuikerspiegel kunnen meer info geven over fitheid van een renner.”

“Het kan helpen om een voedingsplan per renner samen te stellen. Op welke voeding reageert een renner het best? Het kan ook helpen om de laatste routines voor een wedstrijd te optimaliseren. Dat kan voor iedere renners anders zijn. Je moet het in een brede context zien, want een ideale bloedsuikerspiegel bestaat niet. Het is gewoon een mogelijk hulpmiddel om voedsel optimaal te gebruiken, ook om te herstellen na een inspanning.”

Waarom heeft de UCI het verboden?

De uitleg van Redegeld klinkt niet als het nieuwe wondermiddel waarmee je naar een Tourzege vliegt. Toch heeft de UCI een glucosemeter in koers verboden. Het cynische antwoord op de vraag kwam van EF Education-manager Jonathan Vaughters. Hij zei na het incident met Faulkner: “De UCI begrijpt het niet, dus verbieden ze het maar.”

In de regeltjes van de UCI staat het sinds 10 juni 2021 als volgt: “Apparaten die metabolische gegevens vastleggen, zoals glucose, zijn niet toegestaan in competitie” – artikel artikel 1.3.006 bis van het UCI-reglement. De UCI gaf zelf bij monde van een woordvoerder aan dat ze ‘niet willen dat wielrennen op Formule 1-racen gaat lijken’.

Maar dan lijkt een verbod op een glucosemeter vrij arbitrair. Waarom dan ook niet wattagemeters verbieden? Of om het nog wat verder door te trekken, met een knipoog naar de Formule 1: wielwissels na een lekke band. Nog verder doortrekken? De afdalingen van Tom Pidcock verbieden, die gaan immers bijna net zo hard als Formule 1..

Alle gekheid op een stokje.. Redegeld geeft zijn uitleg – maar die komt eigenlijk wel een beetje neer op die van Vaughters, maar dan in wat meer woorden: “De UCI zal willen voorkomen dat er data tijdens de wedstrijd worden gedeeld, maar daar is momenteel geen sprake van. De sensoren kunnen tijdens de koers geen signaal doorgeven aan de volgwagens, omdat die te ver achter de renners rijden.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wordt gehavende Pedersen grootste uitdager Van der Poel: ‘Je moet 100 procent zijn in de Ronde, en dat ben ik niet’

In tegenstelling tot Wout van Aert en zijn ploegmaat Jasper Stuyven kwam Pedersen er...

Van der Poel over afwezigheid Van Aert en Stuyven: ‘Jammer voor de Ronde, maar vooral voor Wout en Jasper zelf’

Afgelopen week stond hij in tegenstelling tot concurrenten niet aan de start in Dwars...

Oprichtster AG Insurance-Soudal verlaat de ploeg uit onvrede, AG Insurance wordt eigenaar

Het kibbelt achter de schermen bij AG Insurance-Soudal, sinds dit seizoen WorldTour-ploeg in het...

📸 Visma – LAB onthult unieke podiumtrui, EF Education-EasyPost met retroshirt naar de Ronde

Vroeger koersten renners een heel jaar lang (of zelfs meerdere seizoenen) in hetzelfde shirt....

Meer zoals dit

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...