Het bijzondere verhaal van Kristen Faulkner: geboren in Alaska, toproeister op Harvard en durfkapitalist op Wall Street

De Amerikaanse Kristen Faulkner is nu in het nieuws vanwege het glucosemetertje, maar ze is veel meer dan dat. Lees haar bijzondere weg naar de top in de wielersport.

Strade Bianche Donne 2023

Kristen Faulkner is deze dagen in het nieuws vanwege het glucosemetertje dat haar anderhalve week na afloop de derde plek in de Strade Bianche kostte. De UCI diskwalificeerde haar omdat zo'n metertje in koers verboden is. (Hier leggen we uit wat zo'n metertje is en waarom de UCI het verboden heeft).

Zalm vangen

Maar de inmiddels 30-jarige Faulkner is veel meer dan alleen 'die renster van dat metertje'. Ze draagt een bijzonder levensverhaal met zich mee, dat haar uiteindelijk in het vrouwenprofpeloton bracht. Ze werd geboren in het vissersplaatsje Homer in Alaska.

Dat is al apart genoeg, zo blijkt uit een anekdote die ze op Cyclingtips uit de doeken doet. "We konden niet veel anders doen dan buiten bezig zijn; kajakken, hiken en vissen. Soms was m'n moeder iets vergeten bij het boodschappen doen en dan vroeg ze ons om nog even een zalm te vangen, haha."

Harvard

Hoe aantrekkelijk dat buitenleven ook was, een goed stel hersenen zorgden ervoor dat ze Alaska verliet. Ze ging Computer Science studeren aan de gerenommeerde Harvard-universiteit. Maar behalve hersenen ontdekte ze ook dat ze veel talent voor duursport had.

Op Harvard deed ze vooral aan de typische studentensport roeien. Het universiteitsrecord 2 kilometer roeien op de ergometer (indoor roeimachine) staat nog steeds op haar naam. Ze maakte deel uit van het Varsity-team.

Na haar afstuderen in 2016 lonkt het grote geld van Wall Street. Alhoewel, van alle aanbiedingen die ze krijgt, kiest ze degene die haar het minste geld oplevert, omdat ze daar het idee kreeg echt verschil te kunnen maken. "Iedereen wil de nieuwe Mark Zuckerberg ontdekken, maar ik wilde met name vrouwelijke start-ups steunen. Later ben ik zelfs voor een all female bedrijf gaan werken."

Soort Mollema

In New York lukte het roeien niet meer en dat is het moment dat de fiets in haar leven komt. Ze ontdekte dat ze er talent voor had en bovendien maakte het werk op Wall Street haar toch niet écht gelukkig; ze miste het buitenleven te veel. Het was niet haar grote droom.

In Central Park werd ze lid van een wielerclub. Ze doet een soort Mollemaatje, die werd 'ontdekt' op z'n ritjes naar school en eerst een onderbroek onder z'n koersbroek droeg. "Ik leende een fiets van een man die 1 meter 90 was en kwam daar ook in een gewone korte broek aan, haha."

Ze verhuisde naar Californië, ging nog veel meer fietsen en the rest is history, zoals je dat op z'n Amerikaans zegt. Vanaf 2020 reed ze voor Team TIBCO-SVB, het huidige EF Education-TIBCO-SVB, en in 2022 maakte ze de overstap naar haar huidige team.

In 2021 reed ze bij de eerste tien in de Ronde van Vlaanderen. Een jaar later blinkt ze uit in de Giro Donne met twee etappezeges en rijdt ze ook in de Ronde van Zwitserland zeer sterk. De podiumplaats in Strade Bianche is geschrapt, maar we gaan haar zeker nog vooraan terugzien! Zal ze ook in de koers een grote vis binnenhengelen...?

Vrouwen
  • Photo: Tommaso Pelagalli/SCA/Cor Vos © 2023