Miguel Ángel López versus Astana: Colombiaan eist schadevergoeding van 1,7 miljoen euro

Miguel Ángel Lopez werd vorig jaar ontslagen bij Astana wegens vermeende betrokkenheid bij een dopingzaak. De Colombiaan stapt naar de rechter.

Vuelta a San Juan 2023 - 40th Edition - stage 6

Miguel Ángel López stapt naar het CAS om zijn ontslag bij Astana aan te vechten. De Colombiaanse klimgeit werd vorig jaar december de laan uitgestuurd vanwege zijn betrokkenheid bij een grootschalige dopingzaak. De 29-jarige renner is het er echter niet mee eens en onderneemt juridische stappen.

De naam van Lopez kwam ter sprake in een onderzoek naar de omstreden dopingarts Marcos Maynar. Zelf ontkent hij de beschuldigingen in alle toonaarden. Maynar wordt verdacht van drugshandel en witwassen, in de rechtbank gaf de Spaanse toverdokter aan dat hij Lopez heeft geadviseerd op het gebied van voeding.

De ophef omtrent de tweevoudig podiumklant in grote rondes was voor Astana reden genoeg om hem te ontslaan. Maar dit is niet in goede aarde gevallen bij 'Superman'. Volgens zijn verdediging is hij nooit aangemerkt als verdachte en mankeert er niks aan het biologisch paspoort. Het internationale sporttribunaal, CAS, zal vaststellen of het ontslag al dan niet terecht was.

Mocht Team Astana de zaak verliezen, dan moeten ze flink de portemonnee trekken. Lopez eist een schadevergoeding van liefst 1,7 miljoen euro.

Na het ontslag bij de Kazachse wielerformatie, vond de Colombiaan zijn heil bij het continentale Team Medelín-EPM. Sindsdien rijgt de rasklimmer de goede resultaten aaneen in het Zuid-Amerikaanse circuit. Vorig weekend won hij de Vuelta al Tolima en daarvoor was hij reeds de beste in de Vuelta San Juan.

Nieuws
  • Photo: Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 2023