HomeAchtergrondWaar blijft de Milaan-Sanremo voor vrouwen? Een duik in de geschiedenis en...

Waar blijft de Milaan-Sanremo voor vrouwen? Een duik in de geschiedenis en een kijkje in de toekomst

Er was ooit een Milaan-Sanremo voor vrouwen, maar die ging ter ziele. Hoog tijd voor een nieuwe versie. We gingen op onderzoek uit.

In Italië zet de mannelijke wereldtop zich schrap voor de eerste monumentale ontmoeting van het jaar: Milaan-Sanremo. Hoewel veel renners en fans reikhalzend uitkijken naar dit belangrijke ijkpunt op de kalender, is het wel echt een mannelijk onderonsje: een vrouwenversie van La Primavera ontbreekt. 

De vrouwen wachten al jaren op een hernieuwde uitgave van Milaan-Sanremo. Hernieuwd, want van 1999 tot en met 2005 stond de ‘Primavera Rosa’, zoals de naam van de vrouwenversie van Milaan-Sanremo luidde, op de kalender.

Maar na 2005 is deze wedstrijd in de vergetelheid geraakt en nooit meer teruggekeerd. We werpen een blik op de historie van de vrouwenkoers en kijken vooruit: zien we de vrouwen in 2024 ook op de Cipressa en Poggio?

RCS Sport

Het vrouwenwielrennen is in de loop der jaren razendsnel geëvolueerd. Het is vele malen professioneler en, niet geheel onbelangrijk, het niveau is de laatste jaren enorm gestegen. Bijna alle bekende koeren hebben inmiddels ook een vrouwenversie. Desondanks ontbreekt Milaan-Sanremo nog altijd op de kalender van de vrouwen.

De meest recente pogingen van wedstrijdorganisator RCS Sport om hier verandering in te brengen, hebben vooralsnog nergens toe geleid. “Er zijn veel fantastische rensters, zij zetten echt indrukwekkende dingen neer. We zijn bezig om Milaan-Sanremo op de kalender van 2023 te zetten”, zei Paoli Bellini, CEO van RCS Sport in mei vorig jaar, maar het kwam er dus niet van. 

RCS, onder meer organisator van de Giro (vanaf 20240 en Strade Bianche Donne, heeft reeds ervaring opgedaan in het organiseren van een vrouwenkoers van Milaan-Sanremo. Maar na zes opeenvolgende edities verdween deze wedstrijd in 2005 weer van het toneel. Destijds was de beproeving ongeveer 120 kilometer lang en kwam de laatste vijftien kilometer van het parkoers overeen met dat van de mannen. 

Rensters kunnen niet wachten

De hedendaagse profrensters wachten met smart op een terugkeer van Milaan-Sanremo. Voormalig wereldkampioene en huidig topsprintster Elisa Balsamo hoopt dat de wedstrijd in haar thuisland zo snel mogelijk aan de vrouwelijke wielerkalender wordt toegevoegd, al weet ze nog niet zeker in welke hoedanigheid.

“Van Milaan naar Sanremo zou te lang zijn. Maar met dezelfde slotkilometers als de mannen, wordt het een spannende wedstrijd. Ik hoop echt dat we Milaan-Sanremo kunnen gaan rijden, een afstand van 160 kilometer zou perfect zijn”, vertelde de Italiaanse coureur vorig jaar in gesprek met VeloNews. 

De UCI heeft de limiet voor een vrouwenwedstrijd vastgesteld op 170 kilometer. Maar als het aan Annemiek van Vleuten ligt, gaan we daar ver overheen wanneer de roemruchte wedstrijd haar herintrede doet.  In een recent interview met CyclingNews vertelt de 39-jarige renster hoe haar ideale ‘La Primavera’ eruit ziet.

“Milaan-Sanremo moet, ook voor vrouwen, veruit de langste wedstrijd worden. Het hoort een echte uitdaging te zijn, inclusief de Cipressa en Poggio. Laten we beginnen met 200 kilometer en in de loop der jaren geleidelijk verlengen richting 250 kilometer.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Demi Vollering en Lotte Kopecky gaan voor andere aanpak: ‘Als we samen in Oudenaarde rijden, zullen we gesproken hebben’

Het is een niet geheel ondenkbaar scenario: net als in Strade Bianche blijken Demi...

Van Steenbeekdries tot Kanarieberg: de 10 Vlaamse helingen met de mooiste namen

De dag van de Omloop, de dag dat we voor het eerst weer al die hellingen met prachtige namen horen - zo slecht als de kasseien liggen, zo mooi zijn de namen. Dit zijn volgens ons de 10 mooiste heuvelnamen in Vlaanderen!

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

Loeisterke Kaden Groves schrijft Volta Limburg Classic op zijn naam

De Volta Limburg Classic, met onder andere Thijs Zonneveld aan de start namens BEAT...

Meer zoals dit

Demi Vollering en Lotte Kopecky gaan voor andere aanpak: ‘Als we samen in Oudenaarde rijden, zullen we gesproken hebben’

Het is een niet geheel ondenkbaar scenario: net als in Strade Bianche blijken Demi...

Lefevere doet boekje open over wereld van sportsponsoringbureaus: ‘Met één zo’n farizeeër liggen we nog altijd in proces’

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat supermarktketen Jumbo na 2024 stopt of...

Van waterdragers tot topfavorieten: dit zijn de 11 Nederlanders die meedoen aan de Ronde Van Vlaanderen

1) Mathieu van der Poel Met Mathieu van der Poel hebben we uiteraard een topfavoriet...