HomeNieuws🎥 Van der Poel voert groots nummer op met splijtende demarrage op...

🎥 Van der Poel voert groots nummer op met splijtende demarrage op Poggio: Nederlander wint Milaan-Sanremo

Mathieu Van der Poel is de sterkste en slimste in Milaan-Sanremo. De Nederlander bleek onklopbaar in 'La Primavera'.

Mathieu van der Poel wint Milaan-Sanremo! De Nederlander was Filippo Ganna, Wout van Aert en Tadej Pogacar de baas na een zinderend schouwspel in de laatste kilometers. Het is alweer zijn derde zege in een monument.

Omstreeks 09:45 vertrok het peloton voor de 294 lange tocht van Milaan naar Sanremo. ‘La Primavera’ komt doorgaans traag op gang, dat was dit jaar niet anders. Desalniettemin lag het tempo relatief hoog in het peloton, de vroege vluchters werden constant kort gehouden op ongeveer drie minuten.

Onderweg werden er nog een aantal schuivers gemaakt. Onder meer Alaphilippe kwam ten val, maar hij keerde alweer snel terug aan het front. Dat gold echter niet voor Maciej Bodnar, de Pool maakte een harde smak in de afdaling van de Turchino en moest de strijd vroegtijdig staken.

Zenuwachtige voorfinale

De nervositeit nam toe naarmate de welbekende capi dichterbij kwamen. Maar de kanshebbers hielden zich uiteraard rustig op het drieluik van de Capo Mele, de Capo Cervo en de Capo Berta. De focus werd al gauw verlegd naar de beklimming van de Cipressa.

Zoals te doen gebruikelijk was het een gevecht vanjewelste in aanloop naar deze roemruchte hindernis. Eenmaal aangekomen bij de voet, vatte UAE Team Emirates de koe bij de horens. De ploeg van topfavoriet Tadej Pogacar joeg het tempo de hoogte in en veel renners kregen het zwaar te verduren.

Desondanks bleef er een grote groep van zo’n honderd man over. De favorieten zaten goed van voren en kwamen zodoende niet in de problemen. Op naar de voornaamste scherprechter in het parkoers: de Poggio.

Ontknoping

Volgens vele is de climax van Milaan-Sanremo het spannendste slotstuk in de wielerwereld. De beklimming van de Poggio en diens afdaling zorgen altijd voor spektakel. Ook dit jaar stelde de climax allerminst teleur. Bahrein Victorious opende het bal op de finalebeklimming, de Midden-Oosterse wielerformatie trok de gashendel flink open.

Wellens en Pogacar probeerden als eerste een uitvalspoging, zo’n twee kilometer onder de top. Team Emirates speelde het ploegenspel slim: er ontstond een mooie groep koplopers. Nadat Wellens van kop ging, gooide Pogacar de knuppel in het hoenderhok. Naast hem bleven er nog drie kemphanen over: Van der Poel, Van Aert en Filippo Ganna.

In het laatste stukje van de Poggio koos hij op imposante wijze het hazenpad door Pogacar uit het wiel te kletsen en werd niet meer bijgehaald. De drie probeerden het nog, maar in de afzink werd het verschil alleen maar groter. Hieronder zie je de krachtsexplosie van MVDP.

 De kopman van Alpecin-Deceuninck kwam solo aan bij de finish met een voor Milaan-Sanremo-begrippen enorme voorsprong: 16 seconden. Ganna beslechtte de sprint van het drietal daarachter in zijn voordeel. De laatste podiumplek viel ten prooi aan Van Aert.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tegenslag voor revelatie Bart Lemmen: Visma | Lease a Bike-renner breekt sleutelbeen in Catalonië

In zijn eerste koers namens Team Visma | Lease a Bike verraste Lemmen door...

🎥 Lance ‘Ted van der Parre’ Armstrong? Amerikaan duwt rennend zware auto voor zich uit

We horen Lance Armstrong regelmatig met zijn oud-ploegleider Johan Bruyneel en oud-ploeggenoot over het...

Tom Dumoulin: ‘Mis ergens wel stukje avontuur en adrenaline’

Het zou een vraag kunnen/moeten zijn in iedere wielerquiz: wanneer en waar reed Tom...

📸 Lelijk of briljant? Deze koeien- en varkenswielerpakjes vallen in ieder geval op…

De tijd dat half Nederland in een shirtje van Rabobank de weg op ging...

Meer zoals dit

Tegenslag voor revelatie Bart Lemmen: Visma | Lease a Bike-renner breekt sleutelbeen in Catalonië

In zijn eerste koers namens Team Visma | Lease a Bike verraste Lemmen door...

Van der Poel verlengt contract bij Alpecin-Deceuninck tot eind 2028! ‘Een logische keuze’

Eerder werd bekend dat Van der Poel voor tien jaar verbonden blijft aan het...

Monsterdeal! Mathieu van der Poel tot en met 2033 op Canyon-fietsen

De samenwerking werd bekrachtig in Koblenz, waar het hoofdgebouw is van het Duitse fietsenmerk....