Hennie Kuiper blij met opvolger: 'Bijzonder, ik heb nog met kleine Mathieu gevoetbald in de tuin'

Het was van 1985 geleden dat er nog eens een Nederlander Milaan-Sanremo won. Wie dat was? Hennie Kuiper. Hij kent de familie Van der Poel goed.

COLOR scans 22

Hennie Kuiper heeft na zaterdag eindelijk een opvolger. De Tukker won Milaan-Sanremo in 1985 en daarna was er bijna veertig jaar Nederlandse stilte op de Via Roma. Mathieu van der Poel maakte op indrukwekkende wijze een einde aan die droogte. Het Wilhelmus klonk weer in Sanremo - en de lange versie nog wel..

Met Van der Poel krijgt Kuiper zijn gedroomde opvolger. Hij en Adrie waren namelijk nog ploeggenoten en ze spreken elkaar nog regelmatig. Hij kent Mathieu ook persoonlijk. In het AD vertelt Kuiper over zijn band met de Van der Poels.

"Ik bel Adrie meestal na een paar dagen als Mathieu iets moois heeft gedaan. Ik vind het wel heel bijzonder dat hij mij opvolgt. Ik heb nog met kleine Mathieu in de tuin gevoetbald."

De nu 74-jarige Kuiper maakte op een bijzondere manier kennis met Van der Poel. "Adrie zijn moeder stond bij mij aan de deur. Adrie had zijn sleutelbeen gebroken. Of ik een goede arts kende. Dus ik heb geholpen en ik dacht: die Adrie is wel wat, die moet bij ons komen rijden."

Niet zo'n techneut

Kuiper zag door omstandigheden zaterdag niet live hoe Van der Poel junior zijn opvolger werd. In zijn vakantiehuisje aan de Côte d'Azur kreeg hij het niet voor elkaar een zender met wielrennen te vinden. "De televisie liet me in de steek. Ik heb in het vakantiehuis niet de juiste zenders. Ligt ook aan mezelf hoor, ik ben niet zo’n techneut."

Later zag hij de beelden wel. Hij is vol lof over MVDP en zijn hele generatie. "Jongens toch, wat worden we deze jaren verwend. Door al die mannen hoor. Van der Poel, maar ook Wout van Aert en Tadej Popgacar. Je gunt het ze eigenlijk allemaal."

Uiteindelijk supportert hij wel voor Van der Poel. "Maar ik ben heel blij dat Mathieu gewonnen heeft. Mathieu doet altijd dingen waarvan je denkt: het kan eigenlijk niet. Als wielerliefhebber gaat je hart daar echt sneller van kloppen. Mentaal en fysiek moet je daar zo sterk voor zijn. Hij is een sieraad voor de sport. Mooi dat hij nu ook bij de club hoort.'

Achtergrond
  • Photo Cor Vos ©