📸 Van trainen met de krukken nog naast zich naar monsterritten op Strava: Robert Gesink klaar voor rentree in Catalonië na schaambeenbreuk

De Achterhoeker met de keiharde kop zat heel snel alweer op de fiets na z'n ongelukkige val in Australië. Deze week is hij weer in koers en hij werkte monstertrainingen af.

Tour Down Under 2023 the days before

Twee maanden na z'n harde crash in de Tour Down Under maakt Robert Gesink alweer z'n rentree in het WorldTour-peloton. In de Ronde van Catalonië moet de 36-jarige Achterhoeker zijn kopman Primoz Roglic helpen in de strijd tegen Remco Evenepoel.

Aangepaste fiets

Dat Gesink in Catalonië aan de start staat is toch wel weer een klein wonder. Gesink stond na de val in Australië voor z'n zoveelste revalidatie. Aanvankelijk werd gevreesd voor een bekkenbreuk, maar gelukkig 'viel het mee' en was het 'slechts' een schaambeenbreuk.

Een paar dagen na de val zat Gesink alweer op z'n (aangepaste) binnenfiets. Hij werkte thuis in Andorra met de krukken nog naast zich de eerste korte ritjes op Strava af.

Hier zie je de fiets met het aangepaste stuur waarop Gesink een tijdje reed, zodat de pijn wat beter te verdragen was.

Beeld: Strava Robert Gesink

Een week na die eerste binnenritjes kon Gesink alweer naar buiten toe. Nu koos hij voor de mountainbike, die ook wat minder belastend is qua positie dan een wegfiets.

25 uur per week op de fiets

Niet veel later kon Gesink de intensiteit flink opvoeren en zat het trainingsbeest weer zo'n 25 uur per week op de fiets. "Na twee weken was ik in staat om pijnvrij te trainen. We zijn inmiddels acht weken verder en ik durf wel te stellen dat ik klaar ben om mijn rentree te maken. Ik heb er alles aan gedaan om zo fit mogelijk te geraken', zegt hij zelf op de site van Jumbo-Visma.
Z'n laatste monstertraining voor Catalonië laat dat ook wel zien. Afgelopen donderdag deed hij nog een drielandenrit van 200 kilometer en bijna 3500 hoogtemeters. Goed voor bijna 7 uur op het carbonnen ros. De zoveelste comeback keurig afgevinkt, hup Robert!

Roglic en Gesink hebben in Catalionië in de ploeg van Jumbo-Visma het gezelschap van Steven Kruijswijk, Sep Kuss, Tobias Foss, Koen Bouwman en Michel Hessman. Dat is in grote lijnen de Giro-ploeg, waarin wel de naam van Wilco Kelderman ontbreekt. Die kwam namelijk ten val in de Tirreno en is nog niet fit genoeg om te koersen.

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023