De Cauwer: 'Van der Poel wil meer koersen winnen en rijdt minder voor de tribune'

Met een geweldige aanval op de Poggio zette Mathieu van der Poel Milaan-Sanremo naar zijn hand. José De Cauwer genoot van de aanval.

Milano - Sanremo 2023

Van der Poel was de sterkste, maar ook de slimste. Op de Poggio maakte hij even gebruik van Wout van Aert, die een klein gat dichtte op Tadej Pogacar en Filippo Ganna. Na afloop vertelde Richard Plugge van Jumbo-Visma dat Van der Poel dat wel vaker doet. José De Cauwer zegt tegen Sporza dat dat het verschil niet gemaakt heeft.

"Van Aert zat gewoon voor Van der Poel, zo simpel is het", aldus de Sporza-commentator. "En Van Aert heeft ook toegegeven dat hij à bloc zat. Hij kon niet sneller. Er is een geweldige foto van het viertal waarbij je het trio à bloc ziet zitten en één man kijkt nog lucide: Van der Poel. Akkoord, dat is een momentopname, maar wel tekenend."

Niemand had dan ook een antwoord op de versnelling van de kopman van Alpecin-Deceuninck. "Die explosiviteit heeft hij ook al een paar keer gebruikt op de Oude Kwaremont. Het is een handelsmerk, ja. Ik had het begin dit jaar al gezegd: Van der Poel wil meer koersen winnen en rijdt minder voor de tribune. Al doen zijn concurrenten dat ook, maar hij maakt het deze keer af."

Wout van Aert

Volgens De Cauwer zegt het nog niet alles over de verhoudingen van nu. "Je kan na Sanremo nu niet zeggen dat Van der Poel de beste is en Ganna, Van Aert en Pogacar in die pikorde volgen. Er kan nog zoveel gebeuren en Harelbeke en de Ronde zijn totaal andere koersen."

Van Aert kwam wellicht een tikkeltje te kort in de slotfase, maar De Cauwer ziet de Belg nog een stapje maken. "Zoals ik vorige week over Van der Poel zei: 'In een week kan veel veranderen.' En dat geldt ook nu voor Van Aert en de anderen."

Achtergrond
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2023