Voorbeschouwing E3 Saxo Bank Classic: Tadej, Wout en Mathieu draaien warm voor De Ronde

De E3 Saxo Bank Classic wordt vrijdag verreden en is een belangrijke graadmeter in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen: een voorbeschouwing!

E3 Saxo Bank Classic 2022

Na een heerlijke Milaan-Sanremo, verleggen de klassieke coureurs de focus definitief naar het Vlaamse werk. Volgende week zondag staat De Hoogmis op het programma, maar in aanloop daarnaartoe draaien ze alvast warm in een aantal andere wedstrijden.

Één van die voorbereidingskoersen is de E3 Saxo Bank Classic van morgen. Deze Vlaamse semi-klassieker is een belangrijk ijkpunt in aanloop naar De Ronde. Reden genoeg dus om even vooruit te kijken!

Parkoers

De E3 Saxo Bank Classic is in de loop der jaren behoorlijk vaak van naam veranderd, maar de essentie is al die tijd hetzelfde gebleven. Ook dit jaar doet de wedstrijd haar reputatie als RVV-light weer eer aan. Het traject van de 205 kilometer lange koers is nagenoeg onveranderd gebleven ten opzichte van vorig jaren en bestaat zodoende uit 5 kasseienstroken en 17 Vlaamse puisten.

Starten en finishen doen we, zoals gebruikelijk, in Hareldbeke. In de laatste vijftig kilometer wordt het peloton over vijf lastige hellingen gevoerd: Kapelberg - 750 meter á 7,1%, Paterberg - 400 meter á 12,9%, Oude Kwaremont - 2200 meter á 4%, E3 Col - 1530 meter á 4,9% en de Tiegemberg - 750 meter á 5,6%. De laatstgenoemde helling vinden we op 19 kilometer van de finish. Kortom: we kunnen wel stellen dat deze omloop niet voor watjes is.

Favorieten

De E3 Saxo Bank Classic is dit jaar gezegend met een geweldig deelnemersveld. De liefhebber kan zich opmaken voor een nieuwe strijd tussen Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar, Wout van Aert en Julian Alaphilippe. We hebben nog niet echt een referentiekader voor hun vorm in de Vlaamse wedstrijden, het is daarom lastig te zeggen wie ermee aan de haal gaat. Maar wat ons betreft is het vrijwel zeker dat deze vier matadoren het gaan uitvechten om de overwinning.

Desalniettemin kan het geen kwaad om een flinke rits outsiders uit te lichten. Houd daarom ook rekening met de volgende namen: Christophe Laporte, Tiesj Benoot, Dylan van Baarle, (Jumbo-Visma komt met een zeer sterk team op de proppen) Biniam Girmay, Kasper Asgreen, Greg Van Avermaet, Benoit Cosnefroy, Alberto Bettiol, Stefan Küng, Valentin Madouas, Michael Matthews, Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Filippo Ganna en Sep Vanmarcke. 

Sporza is er woensdag al vroeg bij: namelijk vanaf 13:30 uur. Drie kwartier later kun je, desgewenst, de televisie ook afstellen op Eurosport.

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022