HomeAchtergrondJumbo-Visma gebruikt nieuwste wondermiddel in de wielerwereld en het is... bakpoeder

Jumbo-Visma gebruikt nieuwste wondermiddel in de wielerwereld en het is… bakpoeder

Jumbo-Visma maakt gebruik van een wel heel bijzonder voedingssupplement. Een speciaal soort bakpoeder zorgt voor betere prestaties - en niet meer voor diarree.

De nieuwste hype binnen het profpeloton: bakpoeder! Het voedingsproductiebedrijf ‘Maurten’ heeft het bakpoeder op een revolutionaire manier in een gelletje verwerkt zodat het dat de prestaties van renners zoals Wout van Aert en Primoz Roglic bevordert – zij gebruiken het al enige tijd.

Hoewel dit in eerste instantie wellicht ietwat vreemd in de oren klinkt, is het gebruik van bakpoeder, of baking soda om preciezer, te zijn niet nieuw in de wielersport. Het gebruik van het middel dat gewoon in de supermarkt te koop is, vertraagt de chemische processen in het lichaam na een zware inspanning. Heel simpel gezegd: minder snel verzuring en je herstelt sneller van de verzuring.

Probleempje van het gebruik van ‘pure’ baking soda: er was nogal kans dat je maag er tegen protesteerde, met bijvoorbeeld diarree als gevolg. Als we even gaan speculeren, dan kunnen we ons nog ene Tom Dumoulin herinneren die langs de kant van de weg stond in de Giro..

De Zweden wisten de baking soda in een nieuw gelletje te verwerken dat niet meer voor maagproblemen zorgt, zodat sporters het met een gerust hart tot zich kunnen nemen.

Een wetenschapper in dienst van het Zweedse bedrijf geeft in gesprek met VeloNews toelichting bij dit, op het oog, baanbrekende product. “Het is echt een gamechanger. Jarenlang hadden mensen moeite om het binnen te houden. Dat is nu verleden tijd.”

Jumbo-Visma

Steeds meer wielerploegen krijgen lucht van het product. Jumbo-Visma is één van de teams die de middelen al een tijdje gebruikt en heeft Maurten inmiddels als officiële partner.

“Dankzij dit nieuwe systeem gaat er een wereld open voor sommige renners. Het is een grote verandering en een groot voordeel dat zij nu ook baking soda kunnen gebruiken”, zegt Mathieu Heijboer, performance manager bij de Nederlandse formatie.

Zoals bij elk slimmigheidje in de wielerwereld, roept het de nodige twijfels op. Maar het ‘bicarbonate system’, zoals de Zweden het noemen, staat niet op de dopinglijst van WADA en is dus volstrekt legaal, want in feite staat het dus bijna in ieder keukenkastje.

Buiten de wielerwereld maakte bijvoorbeeld ook Nils van der Poel gebruik van de producten van Maurten.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Wout van Aert over groene ambities en record Sagan: ‘Spreekt me minder aan’

Wout van Aert vertoeft samen met Wilco Kelderman in een Zwitserse berghut om de...

Bossuyt en Aerts slaan handen in mekaar: ‘We denken dat we een spoor hebben’

Het zijn moeilijke tijden voor Toon Aerts en Shari Bossuyt. Beide renners werden betrapt...

Groenewegen en Bennett gedeclasseerd in Dauphiné: ‘Sorry voor het remmen UCI’

De derde rit in de Dauphiné is de enige etappe die echt op maat...

📸 Van Aert werkt ondanks hevige sneeuwval trainingsritje van 6.5 uur af richting Stelvio

Na twee maanden afwezigheid zal Wout van Aert zondag eindelijk terug een rugnummer opspelden....

Meer zoals dit

Interview | Wout van Aert over groene ambities en record Sagan: ‘Spreekt me minder aan’

Wout van Aert vertoeft samen met Wilco Kelderman in een Zwitserse berghut om de...

Bossuyt en Aerts slaan handen in mekaar: ‘We denken dat we een spoor hebben’

Het zijn moeilijke tijden voor Toon Aerts en Shari Bossuyt. Beide renners werden betrapt...

Appjes sturen in koers? De winnaar van Unbound deed het: ‘M’n telefoon is een belangrijk onderdeel van de strategie gedurende de wedstrijd’

Appen terwijl je fietst, in Nederland (en vele andere landen) staat er een dikke...