WK voor sprinters wordt waaierspektakel: Philipsen haalt het voor Kooij in De Panne met atypische sprint

Vooraf aangekondigd als het WK voor sprinters, maar het liep heel anders in een heroïsche en heerlijke Brugge-De Panne..

Classic Brugge / De Panne 2023

Met bijna de gehele sprintwereldtop aan het vertrek werd de Brugge-De Panne Classic de afgelopen dagen neergezet als een officieus WK voor sprinters, maar de weergoden beslisten anders en zorgden ervoor dat het een heerlijke koers werd.

Voor iedereen die lekker voor de buis zat of op de laptop keek dan, want voor de renners zelf was het allesbehalve fijn koersen in het hondenweer. Helemaal omdat er een aantal passages door de gevreesde Moeren in het parkoers zat.

Nederlanders goed vertegenwoordigd

Daar lieten de Nederlandse topsprinters Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Olav Kooij (al had die materiaalproblemen vlak voor de passage) zich in eerste instantie verrassen. Maar die passage op zo'n 80 kilometer van de streep bleek nog niet de beslissende slag.

Die ontstond bij de volgende passage met zo'n 60 kilometer te gaan. Ditmaal waren Jakobsen, Groenewegen en Kooij wel van de partij. Daarnaast maakte met name Jasper Philipsen een sterke indruk. In een elitegroepje van 20 man waren ook nog Nederlanders Marijn van den Berg (EF) en Bram Welten (FDJ, maar hij viel later weg door pech) vertegenwoordigd.

Atypische situatie

Met die 20 man, waarbij Jakobsen de meeste ploeggenoten bij zich had, was er nóg een passage in de Moeren op 15 kilometer van de streep. En daar schudde Philipsen nog eens aan de boom. Kooij en Lampaert gingen mee, Frison volgde wat later.

En zo kregen we dus de atypische situatie dat er een groepje van vier met twee topspurters naar de meet gingen. Lampaert reed niet mee, want hij had Jakobsen nog in de groep erachter.

Met die snelle mannen erbij moesten Lampaert en Frison uiteraard de sprint niet afwachten. Frison deed dat op een kilometer van de streep, maar er zat niks achter. Lampaert viel helemaal niet aan, maar maakte er een lange sprint van. Zonder succes, want de twee rappe mannen kwamen eroverheen. Philipsen was net iets sterker dan Kooij.

De sprint

De uitslag, met drie Nederlanders bij de eerste tien

Results powered by FirstCycling.com

Aanstaande vrijdag is het opnieuw koers in Vlaanderen, dan staat de E3 Saxo Bank Classic op het programma. En opnieuw belooft het beestenweer te worden, dus het zal andermaal een epische middag worden, met dan Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tadej Pogacar aan het vertrek.

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023