E3 eerste keer sinds 2017 dat Van Aert rechtstreekse sprint om de zege wint van Mathieu van der Poel (op de weg)

Wout van Aert is heel rap, maar in rechtstreekse duels met Mathieu van der Poel.. Dan was het tot giteren in de E3 een ander verhaal.

E3 Saxo Classic Harelbeke 2023

Wout van Aert won gisteren in een sprint de E3 Saxo Bank Classic. Dat de Belg een sprint won is op zich geen nieuws; Van Aert wint sprints voor z'n ontbijt. Hij kan zelfs massasprints winnen. Maar Mathieu van der Poel kloppen in een sprint is nog een ander verhaal.

Als de twee namelijk samen om de zege sprintten (á deux of zoals gisteren met nog één of meerdere renners erbij) dan was Van der Poel de betere. In het veld lukte het Van Aert wel om zijn eeuwige rivaal te kloppen in een sprint, afgelopen winter nog. Maar op de weg is het een andere verhaal.

We kunnen ons allemaal de Rond van Vlaanderen van 2020 nog wel herinneren, waar MVDP het in een millimetersprint haalde voor Van Aert. Dat sprintje paste in het beeld van een Van der Poel die vaak de sterkere was als er gesprint moest worden. Bijvoorbeeld in de Tirreno van 2021 en natuurlijk afgelopen winter op het WK veldrijden in Hoogerheide kon Van der Poel juichen.

Wielerjournaliste Katy Madgwick vroeg zich gisteren na de finish van de E3 af wanneer Van Aert nog eens won van Van der Poel als het om de knikkers ging. Een andere Twitteraar kwam met de Elfstedenronde van 2017 op de proppen - zes jaar geleden dus! We hebben zelf ook nog eens gekeken, maar konden geen andere uitslag vinden waarin Van Aert klop gaf aan MVDP als die meesprintte voor de zege.

In die Elfstedenronde sprintten ze in een groepje van negen om de zege. Lawrence Naesen completeerde het podium naast winnaar Van Aert en runner-up Van der Poel. Onder andere Jens Keukeleire en Tosh Van der Sande waren ook in het groepje vertegenwoordigd.

Pelotonpraat
  • Harelbeke - Belgium - cycling - Van Aert Wout (BEL) of Jumbo-Visma victory - Mathieu Van Der Poel (NED / Team Alpecin Deceuninck)pictured during 65th E3 Saxo Classic (1.UWT) a one day race between Harelbeke and Harelbeke(204.1km) - Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023