Wielrennen in het donker: 5 onmisbare tips

Zit jij weleens in het donker op de racefiets (of ben je dat van plan)? Wij hebben tips voor je waarmee dat een stuk veiliger wordt.

Kiremko Nacht van Woerden women elite 2022

Hoewel er steeds betere fietsverlichting op de markt is, krijgt nog steeds 1 op de 5 fietsers in Nederland een ongeluk in het donker. Wanneer je regelmatig gaat wielrennen in het donker of op het moment dat het gaat schemeren, is het dus zaak om goed op te letten. 

Wielrennen in het donker is namelijk gewoon mogelijk, maar wel iets risicovoller. Je hebt zelf minder overzicht waardoor je misschien onzekerder rijdt en andere deelnemers aan het verkeer hebben minder goed zicht. Om veilig te kunnen fietsen in het donker lees je in dit artikel enkele onmisbare tips.

1) Investeer in écht goede fietsverlichting

Zo is het een must om te investeren in een goede set fietsverlichting. Hier betaal je weliswaar iets meer geld voor, maar dat heb je zo terug verdiend wanneer je al gauw merkt dat je veel veiliger en zo ook beter kunt fietsen. Met goede fietsverlichting ben je beter zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers én zie je zelf een stuk meer op de weg. 

Kijk bijvoorbeeld goed naar de koplamp; deze moet veel licht geven. Ga het liefst voor een koplamp met een breed lichtbeeld zodat je ook de plekken naast de weg waar je op fietst goed kunt zien. Let ook op het aantal Lux dat een lamp heeft: des te hoger dit getal des te beter het zicht op de weg. Houd je koplamp altijd op de weg gericht zodat je geen andere weggebruikers verblindt.

2) Wees zelf ook goed zichtbaar met opvallende fietskleding

Daarnaast is het aan te raden om zelf ook goed zichtbaar op de wielrenfiets te stappen. Vermijd donkere kleding tijdens de donkere fietstochten en kies liever voor een felgeel shirt of een oranje hesje over je tenue. Kijk hierbij naar de mogelijkheden voor reflecterende vlakken zodat je extra goed zichtbaar bent. 

Een sport t-shirt bedrukken kan ook zeker een optie zijn, helemaal wanneer je met een groepje wielrent. Kies voor een opvallend exemplaar in een felle kleur en draag daarbij extra reflecterende onderdelen. Het voordeel hiervan is dat je ook nog eens voor persoonlijke shirtjes kunt gaan bijvoorbeeld met je naam of een bepaald nummer. Veilig én leuk voor groepen wielrenners.

3) Let op de route die je gaat fietsen in het donker

Waar je ook zeker op moet letten, is de route die je van plan bent te gaan fietsen in het donker. Het is veiliger om voor een route te gaan die bestaat uit lange rechte fietspaden die goed verlicht zijn. Ga je liever voor een donkere landschapsroute? Dat kan, mits je over de juiste écht goede verlichting beschikt. 

Fietsen door het bos in het donker is niet zo'n aanrader omdat je dan geen goed zicht hebt op eventueel takken en bladeren op de weg. Ook zie je het minder goed wanneer de weg hobbelig is of zelfs uit kuilen bestaat. De kans op een ongeluk is in zo'n geval groter. Stippel de fietsroute daarom vooraf goed uit zodat je veilig op pad kunt gaan.

4) Navigatie of telefoon op 'altijd verlicht' modus zetten

Grote kans dat je op je wielrenfiets gebruik maakt van een navigatiesysteem of je smartphone in een houder om zo de route te checken. Wanneer je 's avonds gaat fietsen, is het aan te raden om een dergelijk systeem op de 'altijd verlicht' modus te zetten. Dat is handig omdat je op die manier altijd zicht hebt op de route en je onderweg niet hoeft te prutsen met zo'n apparaatje. 

Veel apparaten gaan namelijk op zwart na een bepaald aantal minuten. Om de route weer te kunnen zien, moet je tijdens het fietsen actie ondernemen. Dat is sowieso al niet aan te raden, maar in het donker al helemaal niet. Met de 'altijd verlicht' modus verbruik je weliswaar iets meer batterij, maar ben je wel veiliger op de fiets.

5) Oren en ogen open tijdens fietsen in donker

Tot slot moet je weten dat je in het donker extra alert moet zijn op je omgeving. Sommige mensen vinden het prettig om te fietsen met muziek in. Hoewel een goed nummer je work-out een goede boost kan geven, zorgt het er ook voor dat je geen omgevingsgeluiden hoort. Een auto of vrachtwagen die vanachter de bocht komt, hoor je bijvoorbeeld minder snel. 

Omdat je ook al minder duidelijk zicht hebt door het donker is het écht nodig om je oren en ogen goed open te houden tijdens wielrennen in het donker. Dat betekent: muziek uit, niet bellen op de fiets, een schone fietsbril dragen en vooral: volle focus op de weg en je omgeving. Op die manier kun je sneller anticiperen in het geval van een gevaarlijke situatie. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een commerciële partner

Zelf in het zadel
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022