Roger De Vlaeminck: 'Wout van Aert rijdt in de verkeerde ploeg'

Ook Roger De Vlaeminck heeft uiteraard een mening over de gulle daad van Wout van Aert in Gent-Wevelgem. Hij vindt ook dat Van Aert in de verkeerde ploeg zit.

Wintertraining team Jumbo - Visma in Alicante 2023

Heel wat wielericonen hebben zich al uitgesproken over het knappe gebaar van Wout van Aert in Gent-Wevelgem. Ondanks het feit dat hij overduidelijk de sterkste man in koers was, schonk hij de zege aan ploegmakker en vriend Christophe Laporte. De één vindt het een prachtig gebaar van een groot kampioen, anderen denken dat hij er later spijt van zal krijgen.

Ook Roger De Vlaeminck, zelf vier keer tweede in Gent-Wevelgem, mengt zich in de discussie. Hij telefoneerde er deze ochtend over met Eddy Merckx en deelt de mening van de Kannibaal. "Eddy en ik hadden het niet gedaan", vertelt hij in Het Nieuwsblad.

"Eén keer heb ik in de Ronde van Zwitserland Giancarlo Bellini laten winnen. In de Malojapas reden we samen voorop nadat we Eddy Merckx hadden gelost. Maar ik heb dat toen gedaan op vraag van de sportbestuurder. In een klassieker zou ik dat nooit doen."

Verkeerde ploeg

Bovendien vindt De Vlaeminck dat Van Aert niet op zijn plaats zit bij Jumbo-Visma. "Van Aert mag natuurlijk zijn eigen goesting doen, maar voor mij rijdt hij bij de verkeerde ploeg", klinkt het scherp. Op de Kemmelberg zit een groep van zestig renners samen, maar als Van Aert demarreert is zijn ploegmaat Laporte de enige die kan volgen.

Volgens De Vlaeminck moeten coureurs van dat niveau tegen, en niet met elkaar rijden. "Eddy Merckx heeft mij aan het begin van mijn carrière gevraagd of ik voor Molteni wilde rijden. Ik heb geantwoord: “neen, ik wil tegen u koersen’."

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023