Johan Museeuw overwoog zelfmoord tijdens diep dal: 'Stond met mijn auto voor het kanaal'

De Leeuw van Vlaanderen vertelt open over de zwartste periode in zijn leven. Hij had er bijna een einde aan gemaakt.

Kristallen Fiets 2022

In een uitgebreid interview met het Vlaamse tijdschrift Humo vertelt de Belgische wielerlegende Johan Museeuw dat hij door een diep dal is gegaan. Na z'n afscheid en dopingbekentenis kende hij een zwarte periode in zijn leven.

Het leven als ex-renner viel De Leeuw van Vlaanderen zwaar. "In de koers zeggen ze: ‘Als je je rugnummer afdoet, is het gedaan.’ Zo is het precies. Je blijft achter, niemand kijkt nog naar je om. Dat voelt bizar, als je jarenlang bent aanbeden."

Museeuw, nu 57, bekende in 2007 doping te hebben gebruikt, maar toch ging het veel later nog veel slechter met hem. De fiets sleepte hem er in eerste instantie nog doorheen.

"Tijdens de moeilijkste momenten heeft fietsen me gered. Dan stopte het in mijn hoofd even met malen. Gelukkig had ik de fiets nog, toen ik aan de rand van het ravijn stond. Ja, ik heb er gestaan. En dan beslis je: spring ik, of spring ik niet? Gelukkig was er een stemmetje dat zei: ‘Komaan, dat ga je toch niet doen?"

Maar toch was er één moment waarop hij er wel heel dichtbij was, zo doet hij uit de doeken. "Eén keer heb ik het echt overwogen. Ik stond met mijn auto voor het kanaal. Ik had beslist: ‘Het is genoeg geweest, ik rij erin.'"

Gelukkig is dat niet gebeurd en gaat het nu weer beter met Museeuw. "Ik ben eruit. Daarom kan ik er open over praten. Weet je, ik heb mijn dopinggebruik bekend omdat het te veel aan mij knaagde. Zodra ik alles eruit had gegooid, voelde ik me bevrijd. Maar toen begon een nieuwe moeilijke periode, omdat ik voelde dat ik alleen stond. Ik ben door een hel gegaan. Het was vier jaar zoeken naar iets, naar mezelf. Maar ik ben eruit geraakt, en voel me nu sterker."

Heb je zelf nare gedachten of gevoelens? Praat erover met anderen of neem contact op met de zelfmoordpreventielijn: 0800-0113 (of 1813 in België). 

Nieuws
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 202C