Bradley Wiggins verliest interesse voor de wielersport: 'Heb mijn hele leven eraan gewijd, maar nu treed ik eruit'

Blijft Bradley Wiggins behouden voor de wielersport? Als het aan hem ligt niet. De Brit heeft naar eigen zeggen 'genoeg gezien.'

Tour de France 2019 - Stage-14

Bradley Wiggins heeft in de Happy Place Podcast een boekje opengedaan over zijn haat-liefde verhouding met de wielersport en zijn bewogen tienerjaren. "Zonder wielrennen was ik nu nergens geweest, maar aan de andere kant heeft het ook alles van mij weggenomen", aldus de Tourwinnaar van 2012.

Wiggins stond gedurende zijn actieve loopbaan bekend als een ware alleskunner. Naast zijn Tourzege behaalde de Brit ook vijf gouden plakken op de Spelen als baanrenner. Hoewel hij veel waarde hecht aan die prestaties, was de wielersport voor Wiggins vooral een belangrijke uitvlucht. "De reden dat ik zoveel successen heb behaald, is omdat ik altijd bezig was met het volgende doel. Ik was altijd op zoek naar afleiding."

De allrounder heeft in de loop der jaren behoorlijk veel te verwerken gehad. Onder meer het overlijden van zijn grotendeels absente vader in 2008 viel hem zwaar. Gary Wiggins verliet het gezin vlak na de geboorte van zijn zoon. De 42-jarige heeft veel moeite gehad om de relatie met zijn vader, eveneens een verdienstelijk baanrenner, te begrijpen. "De enige manier waarop ik een connectie met mijn vader kon voelen, was door in zijn voetsporen te treden", vertelt hij daarover.

Kindermisbruik

Vanaf zijn dertiende kreeg Wiggins drie jaar lang te maken met kindermisbruik door een wielercoach wiens naam hij niet benoemt. "In die periode heeft een aantal incidenten plaatsgevonden. Het betreft kleine vergrijpen en seksueel misbruik. Dat was een moeilijke periode waar ik trauma's aan heb overgehouden. Tijdens mijn carrière kon ik het allemaal wegstoppen, maar ik moest ermee dealen toen ik stopte. Tegenwoordig ben ik vrijer in mijn hoofd en heb ik het grotendeels achter mij gelaten."

Zes jaar geleden, op 36-jarige leeftijd, hing Bradley Wiggins de fiets aan de wilgen. Vorig jaar zagen we hem geregeld in actie bij wielerwedstrijden als analist van Eurosport. Maar de renner van weleer zegt nu dat hij 'klaar' is met de sport. "Mensen vinden het jammer dat ik de interesse heb verloren in de wielersport. Maar ik hield er nooit van, het was een soort geloofsovertuiging. Ik heb mijn hele leven gewijd aan het cyclisme, maar nu treed ik eruit."

Achtergrond
  • photo Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2019