Christophe Laporte kan ook winnen zonder hulp: Fransman de sterkste in Dwars door Vlaanderen

Christophe Laporte wint drie dagen na Gent-Wevelgem alweer een wedstrijd. De Fransman was de beste na een enerverende editie van Dwars door Vlaanderen. Lopez Laskano won de sprint in de achtervolgende groep, Neilsson Powless mocht ook mee naar het podium.

Dwars door Vlaanderen 2023

Wegens afwezigheid van de 'grote drie', werd deze wedstrijd beschouwd als een tussendoortje in aanloop naar de Ronde Van Vlaanderen. De outsiders kregen vandaag dan ook een kans om eens juichend over de meet te komen.

Vanuit de start vertrok er een zeskoppige vluchtersgroep. Één naam in dat collectief deed een belletje rinkelen: Alexander Kristoff. De sterke Noor wilde het geweld in de Vlaamse heuvelzone voor zijn. Trek-Segafredo was er als de kippen bij om de koers hard te maken. Een aantal fikse snelheidsinjecties zorgde voor een attractieve koers.

Op de Kanarieberg werd de eerste echte schifting doorgevoerd. Tiesj Benoot schudde flink aan de boom en kreeg naast ploeggenoot Christophe Laporte ook nog twee man van Alpecin-Deceuninck met zich mee: Quinten Hermans en de verrassend sterke Jasper Philipsen.

De samenwerking van het viertal liet echter sterk te wensen over, zodoende smolt de grote groep weer samen. Na een chaotische tussenfase met een wirwar aan uitvalpogingen, gaf Tiesj Benoot er op 55 kilometer van de meet er weer een snok aan.

Elitegroep vs. vluchters

Na het nodige gezeur werd er dan eindelijk doorgereden, een groep van acht tegenaanvallers zette koers richting de kopgroep: Quinten Hermans, Tiesj Benoot, Christophe Laporte, Stefan Küng, Valentin Madouas, Neilsson Powless, Mikkel Honoré en Jhonathan Narvaez. Julian Alaphilippe en Tom Pidcock waren de grote afwezigen. Ook Jasper Philipsen kon het tempo niet meer bijbenen.

De elitegroep kwam gestaag dichterbij de koplopers, maar Oier Lazkano Lopez, een Spanjaard van Movistar, en Alexander Kristoff hielden zeer goed stand. Met nog vijftien kilometer te gaan bedroeg de voorsprong nog altijd twintig seconden. Langzaam maar zeker begon het er rooskleurig uit te zien voor het vluchtersduo.

Maar standhouden tot het einde zat er niet in. Kristoff en Lopez werden gegrepen met nog zes kilometer te gaan. Laporte bleek uiteindelijk de beste in koers, de Fransman beslechtte de Vlaamse semiklassieker in zijn voordeel met een indrukwekkende aanvalsactie en kwam solo over de meet. Het is na Gent-Wevelgem alweer de tweede zege in drie dagen voor de Jumbo-Visma-renner. Lazkano Lopez en Neilson Powless vervolmaakten het podium.

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023