Demi Vollering klopt concurrentie in Dwars door Vlaanderen na knappe solo

Demi Vollering heeft weer een mooie overwinning toegevoegd aan haar palmares. De Nederlandse kwam met een halve minuut voorsprong over de meet in Dwars door Vlaanderen. De overige podiumplekken waren besteed aan Chiara Consonni en Marianne Vos.

Dwars door Vlaanderen 2023

Voor de vrouwen was Dwars door Vlaanderen vandaag de laatste echte test voorafgaand aan De Hoogmis. Het deelnemersveld loog er niet om, er stonden veel sterke rensters aan de start die de benen nog even wilde testen in aanloop naar De Ronde.

Met nog zestig kilometer te gaan werd het tempo op de Kanarieberg voor het eerst de hoogte in gegooid. Marlen Reusser, winnares van Gent-Wevelgem, trok ten aanval. Zodoende kwam er een elitegroep van tien vrouw tot stand.

Naarmate de tijd vorderde werd deze groep gestaag uitgedund, met nog dertig kilometer te gaan resteerden vier vrouwen in de voorwacht. Naast Reusser zaten Cecillie Utrup Ludwig, Victoire Berteau en Marianne Vos ook voorin. De laatstgenoemde routinier reed pas haar tweede wedstrijd dit seizoen na een medische ingreep.

Eindfase: aanvallen vanuit alle hoeken en standen

Reusser en Vos bleven als laatsten over in de kopgroep. Een verschroeiende versnelling van de Zwitserse op een kasseienstrook zorgde ervoor dat Utrup Ludwig en Berteau de rol moesten lossen. In de achtervolgende groep werd er wel veel aangevallen, maar de samenwerking liet te wensen over. Het parkoers bracht echter redding: omdat de laatste fase niet al te lastig was, kon iedereen weer aansluiten. Met zestien kilometer te gaan begonnen we weer van voor af aan.

De rensters gingen in gestrekte draf richting de finish en de aanvallen volgden elkaar in een rap tempo op. Een tiental kilometer voor het einde sloeg Demi Vollering de beslissende slag. Op de laatste beklimming van de dag, de Nokereberg, fietste ze weg uit het peloton en werd niet meer bijgehaald. De achtervolgers sprintten om de overige podiumplaatsen: Chiara Consonni werd tweede en Marianne Vos derde.

Nieuws
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023