Philippe Gilbert bekritiseert stijl van Patrick Lefevere: 'Alaphilippe moet naar nieuw team'

Volgens Philippe Gilbert zou Julian Alaphilippe er veel baat bij hebben om na 10 seizoenen bij The Wolfpack eens andere oorden op te zoeken.

Omloop Het Nieuwsblad Elite men 2023

Julian Alaphilippe begon het nieuwe wegseizoen met erg veel motivatie en wil dit jaar opnieuw scoren in de allergrootste koersen. Van die oude flitsen hebben we voorlopig echter nog weinig gezien. De Fransman won dan wel de Faun-Arèche Classic, in de grote klassiekers komt hij er niet aan te pas. In de Strade Bianche eindigde hij op een teleurstellende 43e plaats, In Milaan-San Remo werd hij 11e en de E3 Saxo Classic reed hij zelfs niet uit omdat hij zich wat ziekjes voelde.

Nieuw team

Philippe Gilbert, momenteel werkzaam als verslaggever bij Eurosport, is ervan overtuigd dat de Fransman in een nieuw team terug zou kunnen schitteren als vanouds. "Met een nieuwe, frisse start zou hij zijn oude vorm kunnen terugvinden", zegt Gilbert aan CyclingWeekly. "Hij rijdt nu echt al heel lang bij Soudal Quick-Step."

"Na een tijdje is het altijd goed om eens te veranderen van team. Het is een nieuwe uitdaging, je ontmoet nieuwe mensen, er worden nieuwe trainingsmethoden gebruikt, nieuw materiaal, andere voeding... "

Kritiek

Alaphililppe kreeg de afgelopen winter heel wat kritiek over zich heen van grote baas Patrick Lefevere. Die was, ondanks de vele pech, helemaal niet tevreden over het seizoen van de Fransman. Zo vertelde Lefevere onder meer dat Alaphililppe gerust andere oorden mocht opzoeken indien hij het beu was en dat hij graag resultaten wil zien voor het hoge loon dat hij hem betaald.

Gilbert is helemaal geen fan van die stijl. "Het openlijk bekritiseren van renners die ondermaats presteren, is niet de juiste manier om hen te motiveren", legt hij uit. "Renners weten het ook wel wanneer ze niet goed zijn. Als je dan nog eens kritiek uit, heeft dat een negatief effect. De uitspraken van Lefevere tegenover de media vond ik dan ook fout", aldus Philippe Gilbert.

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023