Patrick Lefevere wordt beetje moedeloos van Jumbo-Visma: 'Ze rijden weg waar en wanneer ze willen'

Patrick Lefevere ziet het somber in voor de Ronde van Vlaanderen. Hij houdt zich vast aan een paar kleine lichtpuntjes. Zo trainde Alaphilippe nog twee uur bij na Dwars Door Vlaanderen.

Team presentation of the Soudal Quick-Step 2023

Soudal-QuickStep staat sinds jaar en dag bekend als een uiterst sterke ploeg in de klassiekers, maar dit jaar wil het nog niet echt vlotten bij 'The Wolfpack.' Een zege in de Faun Ardeche Classic en een elfde plaats in Strade Bianche van Alaphilippe, zijn tot nog toe de enige wapenfeitjes.

Het is voor de eerste keer in lange tijd dat de formatie van voorman Patrick Lefevere afstevent op de Ronde Van Vlaanderen zonder een topfavoriet in de gelederen. "Dat is even wennen, maar we zullen ons uiterste best doen om mee te doen in de finale", vertelt de ploegleider in gesprek met VeloNews.  

Quickstep is dit voorjaar eigenlijk nog niet in het stuk voorgekomen, het team wordt weggevaagd door onder meer Jumbo-Visma. Lefevere ziet deze ontwikkelingen dan ook met lede ogen aan.

"Jumbo-Visma is oppermachtig, ze zijn als geen ander in staat om wedstrijden te controleren en rijden weg waar en wanneer ze willen. Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel staan ook ver verheven boven de rest, het zal niet makkelijk zijn om daar tegen te strijden in Vlaanderen."

De ploegbaas verwacht daarom niet al te veel van zijn renners, maar hoopt desondanks op een verrassing. "We rijden voor de overwinning, anders kun je beter thuisblijven. Mocht dat niet lukken, dan gaan we vol voor het podium."

Alaphilippe als kopman

Julian Alaphilippe heeft, gezien zijn staat van dienst, de beste papieren voor een goed resultaat in De Ronde, erkent ook Lefevere. De markante Fransman maakte dit seizoen nog geen al te beste indruk, maar in het verleden is gebleken dat hij vanuit het niks goed kan presteren.

"Alaphilippe gelooft nog altijd in een goede uitslag. Zijn voorbereiding is niet ideaal geweest, maar het is een onvoorspelbare renner. Direct na Dwars door Vlaanderen heeft hij nog twee uren doorgetraind, dat is bijgeloof van hem en deed dat ook in aanloop naar het WK. Zolang hij zijn eigen pad volgt is het prima, dan zien we wel waar het schip strandt."

Naast de Fransman staan Yves Lampaert en Davide Ballerini ook aan de start als potentiële outsiders in Vlaanderens Mooiste. Hij probeert de moed er een beetje in te houden en houdt zich vast aan de zevende plek van Ballerini in Dwars Door Vlaanderen.

"Langzaam maar zeker boeken we vooruitgang, we zaten er goed bij in Dwars door Vlaanderen. De wedstrijden daarvoor was ik echt heel teleurgesteld in onze resultaten, maar het goede gevoel komt langzaam terug", besluit de ploegbaas.

Achtergrond
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023