Van waterdragers tot topfavorieten: dit zijn de 11 Nederlanders die meedoen aan de Ronde Van Vlaanderen

Er staan zondag elf Nederlanders aan de start van de Ronde Van Vlaanderen. We hebben ze op een rij gezet en doen daarbij onze verwachtingen van hen uit de doeken.

E3 Saxo Classic Harelbeke 2023

1) Mathieu van der Poel

Met Mathieu van der Poel hebben we uiteraard een topfavoriet in de gelederen. Na een stroeve seizoensstart toonde hij in Milaan-Sanremo weer  de beste versie van zichzelf, hij won die wedstrijd met overmacht. De renner van Alpecin-Decuninck heeft al een monument op zak dit jaar, maar dat betekent niet dat hij het rustiger aan doet aankomende zondag.

MVDP hoopt zijn hattrick aan Ronde van Vlaanderen-zeges te voltooien, maar voor dat het zover is moet hij eerst zien af te rekenen met rivalen Tadej Pogacar en Wout van Aert. Het valt te bezien of dat gaat lukken, maar de Nederlander beschikt in elk geval over uitstekende papieren.

2) Taco van der Hoorn

Voor een tweede Nederlandse kanshebber moet je het deelnemersveld met een vergrootglas bekijken. Desalniettemin mogen we Van der Hoorn, mits in goede doen, wel als outsider beschouwen voor een mooie klassering.

Hoewel hij niet beschikt over de brute kracht om een koers op eigen initiatief naar zijn hand te zetten, kan hij bij tijd en wijle wel voor een verrassing zorgen. Dat doet de 29-jarige renner van Intermarché-Circus-Wanty vooral via zijn handelsmerk: de vroege vlucht. In het verleden is gebleken dat sommige vluchters in de Ronde Van Vlaanderen tot diep in de finale standhielden, Van der Hoorn is daar als geen ander toe in staat.

Taco van der Hoorn nadat hij bijna de Roubaix-etappe won in de Tour van 2023. | Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022

3) Sjoerd Bax

Het verhaal van Sjoerd Bax leest als een sprookje. Twee jaar geleden was de coureur van UAE Team Emirates nog actief op het continental niveau. Sindsdien heeft deze allrounder zich goed ontwikkeld. Vorig jaar pikte de ploeg uit de Emiraten hem verrassend op bij Alpecin-Deceuninck, na een vruchtbaar jaar met een aantal mooie zeges.

Zodoende maakt Bax nu deel uit van de klassieke trein van de onbetwiste kopman Tadej Pogacar. De 27-jarige is een trouwe helper en kan goed mee in het Vlaamse heuvellandschap, maar krijgt aanstaande zondag niet de kans om zelf ook een uitslag te rijden. Hij staat volledig in dienst van de Sloveense kannibaal.

4) Tim van Dijke

Gisteren werd bekend dat Dylan van Baarle niet deelneemt aan de Ronde Van Vlaanderen na een valpartij in de E3, Tim van Dijke is zijn vervanger. Het 23-jarige talent van Jumbo Visma stond in eerste instantie dus niet op de startlijst, maar hoopt desondanks een bijdrage te leveren aan de beoogde zege van Wout van Aert.

Van Dijke is een hardrijder pur sang die goed uit de voeten kan op het vlakkere wegdek. Naar verwachting zal hij naast Edoardo Affini en Tosh van der Sande het nodige kopwerk op zich nemen in het begin van de wedstrijd.

5) Daan Hoole

Bij Trek-Segafredo hopen Mads Pedersen en Jasper Stuyven op een goed resultaat. De 24-jarige Daan Hoole zal hen daarin proberen bij te staan. Hoole is sinds drie jaar actief op het hoogste niveau en heeft in die tijd al wat mooie resultaten bijeen gefietst in iets kleinere wedstrijden. Het meest comfortabel voelt hij zich op de tijdritfiets, dus we kunnen ervan uit gaan dat hij waar nodig veel meters met zijn gezicht in de wind zal afleggen.

6) Elmar Reinders

Elmar Reinders maakt deel uit van het vrijbuitersgezelschap van Jayco AlUla, aangevoerd door Michael Matthews. Reinders is met zijn 31 jaar een ervaren kracht, toch heeft hij nog niet heel veel wedstrijden gereden op het allerhoogste niveau.

De laatbloeier maakt dit jaar voor het eerst deel uit van een World Tour-ploeg. Reinders zal zijn rappe benen hoofdzakelijk gebruiken om Matthews en consorten uit de wind te houden, de Drent koerst in een dienende rol.

Elmar Reinders ment het peloton in Dwars Door Vlaanderen. | Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023

7) Nils Eekhoff

Bij Team DSM hebben ze de hoop gevestigd op John Degenkolb. De Duitse routinier met onder meer Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo op zijn erelijst, is prima begonnen aan dit seizoen. Nils Eekhoff zal hem bij DSM als langste bij moeten staan. De bijna-wereldkampioen bij de beloften is meer een man voor Parijs-Roubaix.

8) Tim Nabermann

Tim Nabermann is ploeggenoot van Eekhoff bij DSM en moet zijn werk wat eerder doen. We zullen de 23-jarige renner waarschijnlijk niet of nauwelijks in beeld krijgen tijdens de wedstrijd; hij zal zijn werk voor de ploeg in de anonimiteit opknappen in het eerste deel van de koers.

9) Danny van Poppel

Danny van Poppel ontpopte zich de afgelopen jaren tot een van de beste lead-outs in het peloton en kan zijn wagonnetje in lastige finales vaak ook nog aanhaken, maar de Ronde van Vlaanderen is wel even andere koek. In de pre-finale z'n kopman Nils Politt bijstaan dus!

10) Wesley Kreder

Wesley Kreder uit de Kreder-dynastie (hij is een neefje van profs Michel - inmiddels gestopt - en Raymond) heeft bij Cofidis niet echt een kopman die hij kan helpen, dus de 32-jarige Leidenaar kan z'n eigen gang gaan. Misschien is de vroege vlucht een idee?

11) David Dekker

Als elfde en laatste Nederlander moeten we David Dekker ook nog even uitlichten. De 25-jarige sprinter van Arkea - Samsic houdt wel van iets zwaardere finales, maar dit is toch iets te veel van het goede. Ook bij deze Franse ploeg hebben ze niet echt een uitgesproken kopman die zich enige illusies mag maken - of het moet al Hugo Hofstetter zijn. Met Kreder in de vlucht?

Update: er is een twaalfde man

Anderse dan in het voetbal staat de twaalfde man in het wielrennen niet langs de kant, maar doet hij mee: Bij EF Education-EasyPost kan Alberto Bettiol niet starten en Julius van den Berg vervangt hem. Hij zal vooral de sterk rijdende Neilson Powless moeten ondersteunen.

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023