Team DSM kan niets met reactie Van der Poel: 'Onze jongens deden het heel goed, ging niet om vertragen maar positioneren'

Met een negentiende plek was John Degenkolb de beste renner van Team DSM in de Ronde van Vlaanderen, maar daar worden ze niet om herinnerd.

Ronde van Vlaanderen 2023

Wel aan de tactiek die de ploeg hanteerde. De formatie van Iwan Spekenbrink koos ervoor om op de Kortekeer dusdanig te vertragen dat renners verderop in het peloton van hun fiets moesten stappen. Op de top versnelde de ploeg zodat er gaten ontstonden. Onder andere Mathieu van der Poel zat helemaal achteraan. 'Chapeau', schreef hij na afloop op Twitter over de actie van Team DSM.

Ploegleider Pim Ligthart verklaarde in Het Nieuwsblad de tactiek van Team DSM. "Het gaat niet om vertragen, het gaat om positioneren", zegt hij. "Dit gebeurt heel veel. Als je naar de E3 kijkt, zal je bijvoorbeeld onze jongens met de voet aan de grond zien staan. Op de Kortekeer is exact hetzelfde gebeurd. Volgens mij gebeurt dit in negentig procent van de Vlaamse koersen."

De Nederlander is zich dan ook van geen kwaad bewust. "Als ik na afloop de beelden zie, dan ging het inderdaad wel traag. Maar ik heb in mijn carrière vaak genoeg achter een breuk vastgezeten, waardoor ik geen finale kon rijden. Het is iets van alle tijden. Alleen bleef de camera nu lang hangen, waardoor het volgens mij extra is uitvergroot en ging leven op sociale media. Ook omdat onze jongens het heel goed deden en echt de eerste rij hadden."

Cross

Dat onder andere Van der Poel kritisch was, daar kunnen Ligthart en Team DSM niets mee. "Wat is de definitie van een wedstrijd? Je rijdt van start tot finish over een parkoers. Dat parkoers mag je gebruiken, toch? Als je niet in een eerste waaier zit, kan je het ook oneerlijk noemen. Zoals het in de Alpen ook vervelend is wanneer een ploeg vol doortrekt in de afdaling."

Dat het gevaarlijker wordt, daar is Ligthart het ook niet mee eens. Gevaar ligt altijd op de loer. "Een waaier werkt valpartijen ook in de hand. In de afdaling aanvallen werkt ook valpartijen in de hand. Ik vind het meer genuanceerd dan dat het nu wordt voorgesteld. Wat is sportief en wat is geoorloofd? In de cross bestaat het toch ook? Even surplacen op een steil heuveltje zodat een ander uitgeklikt geraakt."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023