Pogacar wilde er in De Ronde eigenlijk al veel eerder aan beginnen: 'Hij kreeg wel echt in het oortje te horen dat hij zich nog even in moest houden'

Ploeggenoot Sjoerd Bax over 'alien' Tadej Pogacar, die echt tegengehouden moest worden door de ploegleiding om niet al voor de Oude Kwaremont te gaan koersen.

Ronde van Vlaanderen 2023

Sjoerd Bax (27) leeft na zijn betrekkelijk late overgang naar de profs de droom. Eerst zat hij al in de ploeg met Mathieu van der Poel, na z'n overstap maakte hij zondag deel uit van het collectief dat Tadej Pogacar mocht helpen in de Ronde van Vlaanderen.

Ploegleiding moest Pogacar inhouden

Dat werd een succes, want Pogacar won op schitterende wijze in Oudenaarde. Dat deed hij door er op de tweede keer Oude Kwaremont een flinke lap op te geven en op de laatste keer Oude Kwaremont Mathieu van der Poel te lossen. Maar eigenlijk wilde Pogi al eerder koersen. Bax vertelt over wat hij hoorde via de communicatie via de teamradio.

"Op een gegeven moment zei hij in het oortje al dat hij al op Berg ten Houte wilde gaan, maar toen moesten ze hem maar even inhouden. Hij kreeg wel echt in het oortje te horen dat hij zich nog even in moest houden voor de Oude Kwaremont", zei de Zuid-Hollander tegen In De Leiderstrui.

Alien

Pogi luisterde keurig en won. Dat hij er met de zege vandoor ging, voelde Bax al wel een beetje aankomen in de dagen voor de koers.

"Dat merk je door hoe hij het uitspreekt: een solootje, zei-ie. Of met trainingen, dat hij er echt naartoe werkt. Zo’n E3 is dan niet echt een hoofddoel, maar dit wel. Hij wil natuurlijk elke koers winnen, maar deze toch net wat meer. Ze halen ook niet voor niets jongens als Tim Wellens. Eigenlijk is het een soort alien, zo goed is hij."

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023