Alison Jackson verrast vanuit de vroege vlucht en zegeviert in Parijs-Roubaix

Alison Jackson heeft Parijs-Roubaix verrassend op haar naam geschreven. De Canadese won vanuit de vroege vlucht.

Paris Roubaix 2023 women

De koers barstte los met een aanval van Lotte Kopecky op vijftig kilometer van de meet. De topfavoriete schudde stevig aan de boom en kreeg onder anderen titelverdedigster Elisa Longo Borghini, Lucinda Brand en Floortje Mackaij met zich mee. Dat was op zo'n vier minuten van een grote groep koploopsters. Met rensters als Alison Jackson, Susanne Andersen en Femke Markus.

De koers werd weer volledig overhoop gegooid nadat Longo Borghini in de groep met favorieten onderuit schoof op een kasseienstrook. Daardoor kwamen legio favorieten ten val, waaronder Kopecky. Die leek er erg aan toe te zijn, maar zat desondanks snel weer op de fiets. Al kwam ze daardoor wel op grote achterstand terecht. Ze werd zelfs voorbijgereden door Marianne Vos, die al de hele dag achter de feiten aanreed door een lekke band.

Net voor Carrefour de l'Arbre - de laatste echt zware kasseienstrook - kwamen de groep van Kopecky en de eerste achtervolgende groep met onder andere Brand weer samen. Er was nog één probleem: een deel van de vroege vluchters zat nog voorop. Daar was de samenwerking niet geweldig, waardoor de groep met favorieten met onder anderen Kopecky, Vos en Brand met nog tien kilometer te gaan slechts een achterstand had van tien seconden.

Spannende finale

Toch liepen de zeven koploopsters vervolgens weer uit. De namen vooraan: Markus, Eugenie Duval, Marta Lach, Katia Ragusa, Jackson, Marion Borras en Marthe Truyen. Achter hen hield Kopecky haar benen stil, omdat Markus vooraan zat en ze geïsoleerd was. Ook Vos mengde zich niet op kop van het peloton, omdat de drievoudig-wereldkampioene ook geen teamgenoten meer vooraan had. Dus reden de koploopsters de wielerbaan op met een voorsprong van meer dan tien seconden.

Dat bleek meer dan genoeg, zeker toen Lach gedecideerde de kop nam en haar kansen op de zege opofferde. Toch was er nog drama alom in de slotfase, want Markus kwam op dramatische wijze op de wielerbaan ten val. Terwijl de renster van SD Worx normaliter vrij snel is aan de meet en als een van de grote favorieten gold voor de spurt. Het werd al met al een sprint der stervende zwanen en die werd uiteindelijk gewonnen door de Canadese Jackson.

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023