Michel Wuyts: 'Evenepoel is het aan zijn stand verplicht de Giro te winnen'

We vroegen Michel Wuyts naar z'n kijk op de komende Giro en hij heeft een interessante mening.

Kristallen Fiets 2022

Voor onze Giro-special (hier verkrijgbaar) vroegen we enkele wielervolgers naar hun visie op het heerlijke duel tussen Remco Evenepoel en Primoz Roglic. Michael Boogerd geeft hier zijn toch wel verrassende kijk op dat duel - hij merkt op dat Evenepoel altijd wel een slechte dag heeft en ziet Roglic dus als favoriet. Nu is het woord aan Michel Wuyts.

De Belgische commentator, podcastmaker en columnist is het niet met Boogerd eens. Bij hem is Evenepoel licht favoriet, maar hij zag ook al een sterke Roglic, die hem verbaasde door er meteen alweer te staan.

"Eind januari was het zeer de vraag of Roglič fysiek klaar zou zijn om aan de start van de Giro te verschijnen. Destijds was de conclusie: het wordt een race tegen de klok. Inmiddels heeft hij die race ruimschoots gewonnen en etaleerde hij zijn topvorm in een aantal voorbereidingswedstrijden."

"De Sloveen beschikt daarnaast over een ploeg die in de breedte zeer sterk is. Het zou zomaar kunnen dat het blok van Jumbo-Visma sterker blijkt dan dat van Soudal-QuickStep."

Status Evenepoel

Hoewel z'n ploeg dus misschien minder is, vindt Wuyts toch dat Evenepoel inmiddels zo'n grote naam is dat hij met niets minder dan de zege tevreden moet zijn. En hij denkt ook dat het erin zit, ook als de ploeg minder is. "Desondanks acht ik Evenepoel in staat om te winnen. Gezien zijn status en de overwinning in de Vuelta van vorig jaar, is hij dat ook aan zijn stand verplicht. Maar ik verwacht een spannend duel."

Wuyts vindt ook dat de Giro iets te gemakkelijk wordt gereduceerd tot een tweestrijd tussen Evenepoel en Roglic. "Het is overigens geen uitgemaakte zaak dat het uitmondt in een tweestrijd. Het deelnemersveld liegt er niet om, er staan nog veel meer sterke mannen aan de start.'

"Denk bijvoorbeeld aan Joao Almeida en Geraint Thomas. Het is echt te vroeg om te zeggen dat Evenepoel en Roglič het samen zullen uitvechten om de overwinning. Maar als puntje bij paaltje komt, vind ik Evenepoel de favoriet. Het is ook aan hem om die status uit te dragen en de tegenstrevers zijn wil op te leggen."

Giro d'Italia
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2022