Altijd op het juiste spoor - navigatie-apps voor fietsen

Navigeren kun je leren! Wij zetten de beste navigatie-apps voor je op een rijtje en er is keuze genoeg.

Een uitgebreide fietstocht is een geweldige ervaring. In dit land hebben we talloze prachtige fietspaden en een goed ontwikkelde infrastructuur. Wie van gokken houdt, zoals in Casino 777, vertrouwt ook op zijn persoonlijke geluk wanneer hij naar zijn bestemming fietst. Maar voor wie liever niet van het pad afdwaalt, is een fietsnavigatie-app de perfecte oplossing om altijd de juiste weg te vinden! 

Makkelijk op je smartphone - met de juiste app wordt je mobiele telefoon een navigatiesysteem 

Een extra navigatiesysteem voor je fiets? Dat is niet nodig, want er zijn veel verschillende apps voor IOS en Android die het navigatiesysteem rechtstreeks naar je mobiele telefoon brengen. Ze hebben vooraf ingestelde routes om uit te kiezen, maar bieden ook de mogelijkheid om je eigen routes te maken. Doorslaggevend voor het rijden naar de bestemming is dat de accu altijd volledig is opgeladen

Tip: Op langere routes is het verstandig om een volledig opgeladen powerbank in je bagage te hebben. Dit zorgt ervoor dat het sap onderweg niet opraakt en dan ontbreekt de routebegeleiding. 

Standard van Google Maps - een goed systeem voor navigatie 

Google Maps is een van de klassiekers die op maat gemaakt is voor Android-telefoons. De app onthult niet alleen mogelijke aandachtspunten tijdens de route, maar biedt ook de mogelijkheid om op zoek te gaan naar restaurants, fietsenmakers of andere punten onderweg. Om de juiste route te vinden, kan in het menu de optie "Fietser" worden geselecteerd. Google Maps berekent dan automatisch de best mogelijke route naar de bestemming. 

Het nadeel hierbij is dat het niet mogelijk is om een GPX-bestand te importeren en zo een kant-en-klare route te integreren. Google Maps kiest altijd de zelf gedefinieerde, snelste route, individualiteit gaat helaas verloren. Ook wordt het systeem niet dagelijks geïnformeerd over omleidingen en verkeersbelemmeringen. Maps is een goed basis oriëntatiemiddel, maar er zijn betere oplossingen voor regelmatige fietstochten. 

Een kleine gebruikstip: als je de kaarten voor Maps offline downloadt, kun je tijdens de tocht mobiel datavolume besparen! 

Helaas alleen voor Android-gebruikers - OsmAnd Navigation & Maps 

Dit is een van de populairste navigatieopties onder bezitters van Android-toestellen en is ook een waardevol hulpmiddel voor fietsers. De app gebruikt gratis kaarten en bestrijkt daarmee de hele wereld. Om data te besparen is het mogelijk om kaarten te downloaden en vervolgens offline te gebruiken. Dit is vooral een voordeel als de fietstocht niet alleen door Nederland voert, maar ook naar het buitenland. 

Navigatie gebeurt met Nederlandse spraaknavigatie en duidelijke instructies. Ook worden duidelijke afbeeldingen op het display getoond zodat de route ook daadwerkelijk gevonden kan worden. Elke gebruiker kan individueel aangeven dat hij specifiek op zoek is naar een fietsroute. Veel fietsroutes staan al in het systeem en worden apart aangegeven. 

Voor Apple-gebruikers - Maps 3D op de iPhone 

OpenCycle Map is een van de grootste verzamelingen fietsroutes en tracks die op het web beschikbaar zijn. Maps 3D haalt alle navigatiegegevens uit deze verzameling en maakt zo een optimale routeplanning mogelijk. Omdat de routes in drie dimensies worden aangeboden, kunnen ook eventuele hoogteverschillen worden herkend voordat de tocht begint. Net als bij Android-navigatiesystemen bestaat de mogelijkheid om kaarten vooraf op het apparaat te laden en zo gegevens te besparen. Dit maakt een veilige navigatie mogelijk, zelfs in gebieden waar de internetverbinding onderbroken is. 

Als extraatje wordt niet alleen de route nauwkeurig bijgehouden, maar worden ook de reeds afgelegde kilometers weergegeven. Maps 3D is beschikbaar in een gratis versie en een premium versie. Deze laatste heeft als voordeel dat ook individuele routes kunnen worden gepland en opgeroepen. 

BikeNode - geschikt voor alle knooppunten in Nederland 

Voor fietsers is BikeNode (Android) een uiterst praktische app die meer dan 90% van alle gebieden in Nederland dekt. De tochten worden verkregen uit OpenFietsMap en beschikbaar gesteld. Interactieve bruikbaarheid betekent dat gebruikers van de app ook het routenetwerk kunnen uitbreiden. BikeNode biedt zowel de klassieke kaartweergave als de satellietweergave. De menunavigatie is vergelijkbaar met Google Maps, maar met een primaire focus op fietsers. 

Komoot - de klassieker voor fiets- en wandeltochten 

Komoot is een van Europa's bekendste apps voor fietsers, hardlopers en wandelaars. De app spreekt voor zich en maakt zelfs sociale netwerken met vrienden en andere fietsers mogelijk. Reeds opgeslagen GPX-bestanden kunnen via de app worden opgeroepen en gevisualiseerd. Daar is wel enige tijd voor nodig; de laadtijden van Komoot zijn tijdens dit proces soms wat lang. 

Op de website Komoot.nl kunnen fietsers routekaarten downloaden en vervolgens op hun smartphone laten weergeven. De eerste gedownloade kaart is gratis, alle verdere (regionale) kaarten zijn betalend. Wie vaak op de fiets zit, profiteert van een premium pakket met alle kaarten en ook kaarten voor sporters. 

Komoot kan koppelen met Google Maps. Dit geeft renners de mogelijkheid om via spraakbesturing langs de route genavigeerd te worden. Het startpunt kan individueel worden gekozen, waarna de app de snelste route berekent (via Google Maps). Helaas ontbreekt nog een knooppuntennetwerk, maar dat kan via een GPX-bestand worden ingevoerd. Als het bestand belangrijke fietsknooppunten bevat, worden die via Komoot geactiveerd. Het grootste voordeel: het display hoeft niet actief verlicht te zijn tijdens de navigatie. Komoot is beschikbaar voor IOS en Android en is een van de populairste navigatie-apps voor fietsers en hardlopers. 

Conclusie: Vind de juiste navigatie-app voor je fiets en bereik veilig je bestemming 

Het landschap in Nederland is bijna voorbestemd voor uitgebreide fietstochten. Je hebt echter een specifiek routeplan nodig om bij langere tochten veilig je bestemming te bereiken. Eenvoudige navigatie is al mogelijk via Google Maps, maar is dat altijd voldoende? Dat hangt grotendeels af van uw eigen behoeften. Kaarten is een goed hulpmiddel om de bestemming te vinden tijdens een spontane fietstocht of om plaatsen te ontdekken waar u kunt stoppen voor verfrissingen en bezienswaardigheden. 

Als je echter specifiek op zoek bent naar fietstochten, soms met uitdagingen, moet je zoeken naar een app met GPX-integratiemogelijkheden. Dit maakt het mogelijk om speciaal gemaakte tochten en routes te integreren in de app. Komoot is hier uitstekend in en biedt ook diverse mogelijkheden via netwerken met vrienden. 

Het loont de moeite om de verschillende apps met elkaar te vergelijken en vervolgens de fietsnavigatie-app te kiezen die het beste bij je wensen past. Wie regelmatig onderweg is, heeft vaak baat bij premium varianten. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een commerciële partner

Zelf in het zadel
  • Beeld: Unsplash