UCI presenteert WK-parkoers op maat van Mathieu van der Poel: bochtencircuit met korte klimmetjes

Na z'n mislukte WK-missie in Australië ziet dit parkoers er veelbelovend uit! Alle info met profielen en kaartjes zie je hieronder.

UCI Gravel World Championships 2022 men

We zitten nu vol in de Giro en ook de Tour komt er daarna natuurlijk nog aan, maar ondertussen is het ook nog maar 85 dagen voor het zogenaamde Super WK wielrennen in Glasgow begint. En de UCI presenteerde het parkoers van de wegwedstrijd en de tijdrit. Mathieu van der Poel zal het met een glimlach tot zich nemen.

Het parkoers in de Schotse stad lijkt namelijk op zijn maat om naast al die regenboogtruien in de cross er ook eentje op de weg te bemachtigen. Hij moet dat doen in een wedstrijd over 271 kilometer met 3100 hoogtemeters.

De renners starten in Edinbrugh. In de aanloop naar het lokale circuit krijgen ze met Crow Road één echt klim voor de kiezen. Maar het draait natuurlijk allemaal om het circuit in Glasgow. Dat is een rondje van 14,3 kilometer met steeds 193 hoogtemeters. Ze leggen dat tien keer af (iets meer dan 140 kilometer dus).

Er zitten enkele venijnige klimmetjes in dat rondje, met Montrose Street als enige 'gecategoriseerde' klim. Maar in het parkoers is het eigenlijk alleen maar op en af en draaien en keren. Er zitten maar liefst 42 bochten in het rondje.

De doortocht door Park Circus is ook nog noemenswaardig. Daar is een passage gepland die normaal gesproken alleen voor voetgangers is. Het geeft iets aan over het draai-en-keer-gehalte van het parkoers.

Beeld: UCI

De mannen zullen al op zondag 6 augustus hun WK betwisten. De vrouwen rijden een week later op zondag 13 augustus. Zij starten niet in Edinburgh, maar in Loch Lomond. Daardoor heeft hun wedstrijd een lengte van 168 kilometer. Ze rijden dezelfde lokale ronde in Glasgow.

De tijdrit is bij de mannen 48 kilometer lang en bij de vrouwen 37 kilometer. Beide tijdritten eindigen met een kort klimmetje. De ritten tegen de klok worden niet in de stad Glasgow verreden, maar rond het net daarbuiten gelegen Stirling.

Achtergrond
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos © 2022