HomeGiro d'ItaliaGiro | Bergen in het begin! Alles wat je moet weten over...

Giro | Bergen in het begin! Alles wat je moet weten over etappe 5: Atripalda-Salerno

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers en wielergeschiedenis

Vanuit Atripinia klimmen de renners direct over de Serra pas die in zijn laatste vier kilometer 7,5 % stijging kent. De pas kan de vlucht van de dag inleiden. Daarna blijft het tot de finale heuvelachtig maar zijn er alleen op 60 km van de streep nog wat bergpunten te verdienen bij Oliveto Citra.

Het hoogste punt van de etappe bereiken de renners al na 70 kilometer koers in het op bijna duizend meter hoogte gelegen plaatsje Guardia dei Lombardi. Salerno is zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog heel wat malen finish geweest van een Giro etappe.

Italianen zullen zeker vermelden dat in 1949 Fausto Coppi hier een etappe won. Wij merken op dat de laatste vijftig jaren alleen sprinters hier zegevierden. We vermelden Rudi Altig (1967), Moreno Argentin (1983), Stefano Allocchio (1985) en Rolf Sörensen (1995).

Op zestig kilometer van de streep lijkt de laatste ‘gemakkelijke’ kans voor een vluchtgroep om de etappe niet op een sprint te laten eindigen. De Oliveto Citra is meer dan twee kilometer klimmen tegen een stijgingspercentage van ruim 8 procent.

Historie en omgeving

De renners rijden vandaag een etappe ruim ten oosten van Napels in de bestuursregio Campania. Vanuit de vertrekstad Atripalda maken ze een oostelijke lus van 170 kilometer om hemelsbreed vijftig kilometer ten zuiden van Atripalda te finishen in kustplaats Salerno.

Atripalda is een voorstadje van de provinciehoofdstad Avellino, de armste provincie van de regio die in 1980 werd getroffen door een krachtige aardbeving (6,9 op de schaal van Richter) met epicentrum vijftig kilometer ten oosten van Atripalda.

Opmerkelijk is dat er met alle slachtoffers en schade in de streek juist in Atripalda geen enkele dode en zelfs geen gewonde te betreuren viel. Onderweg passeren de renners de Apennijnentop Guardia dei Lombardi dat gebouwd is door de Longo barden als verdedigingsbolwerk en uitzichtpunt tegen de Arabieren.

Daarna rijden de renners meestentijds dalend richting Tyrrheense Zee waar aan de Golf van Salerno de gelijknamige finishplaats ligt. De haven speelde in september 1943 een belangrijke rol, toen de geallieerden voet aan land zetten bij de operatie Avelanche. In die tijd is Salerno ook nog even schaduwhoofdstad van Italie geweest.

Profiel van de rit

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Chris Froome schittert in eigen, hilarische versie van Bentley-reclame

Op sociale media is een hype ontstaan naar aanleiding van een reclamespotje van Bentley,...

Puck Moonen beleeft heftig wielerdagje: ‘Viel op een gegeven moment flauw op de achterbank van het busje’

Puck Moonen had tot 2021, na haar jaren bij Lotto Soudal, nog een contract...

Zonneveld ziet voor Jumbo-Visma weinig voordelen in fusie: ‘Het is geen keuze uit luxe’

In de podcast In het Wiel vertelt Thijs Zonneveld over het nieuws dat WielerFlits...

Meer zoals dit

Huh, deden zij ook mee? 5 Behoorlijk sterke renners die de Tour uitreden, maar we niet zagen

1) Rigoberto Uran Er lijkt toch wat sleet op te komen bij de 36-jarige Colombiaan....

Oomen deelt heerlijke verhalen over Giro-feest Jumbo-Visma en ‘strijder’ Roglic: ‘Primoz is een bierdrinker’

"Ja, we hebben een prachtige avond gehad", begon de Brabander zijn verhaal in de...

Giro-ploegen op rapport: wie scoorden een (on)voldoende?

Het is alweer van zondag geleden dat de Giro haar climax bereikte. Tijd om...