HomeGiro d'ItaliaGiro | Bergen in het begin! Alles wat je moet weten over...

Giro | Bergen in het begin! Alles wat je moet weten over etappe 5: Atripalda-Salerno

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers en wielergeschiedenis

Vanuit Atripinia klimmen de renners direct over de Serra pas die in zijn laatste vier kilometer 7,5 % stijging kent. De pas kan de vlucht van de dag inleiden. Daarna blijft het tot de finale heuvelachtig maar zijn er alleen op 60 km van de streep nog wat bergpunten te verdienen bij Oliveto Citra.

Het hoogste punt van de etappe bereiken de renners al na 70 kilometer koers in het op bijna duizend meter hoogte gelegen plaatsje Guardia dei Lombardi. Salerno is zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog heel wat malen finish geweest van een Giro etappe.

Italianen zullen zeker vermelden dat in 1949 Fausto Coppi hier een etappe won. Wij merken op dat de laatste vijftig jaren alleen sprinters hier zegevierden. We vermelden Rudi Altig (1967), Moreno Argentin (1983), Stefano Allocchio (1985) en Rolf Sörensen (1995).

Op zestig kilometer van de streep lijkt de laatste ‘gemakkelijke’ kans voor een vluchtgroep om de etappe niet op een sprint te laten eindigen. De Oliveto Citra is meer dan twee kilometer klimmen tegen een stijgingspercentage van ruim 8 procent.

Historie en omgeving

De renners rijden vandaag een etappe ruim ten oosten van Napels in de bestuursregio Campania. Vanuit de vertrekstad Atripalda maken ze een oostelijke lus van 170 kilometer om hemelsbreed vijftig kilometer ten zuiden van Atripalda te finishen in kustplaats Salerno.

Atripalda is een voorstadje van de provinciehoofdstad Avellino, de armste provincie van de regio die in 1980 werd getroffen door een krachtige aardbeving (6,9 op de schaal van Richter) met epicentrum vijftig kilometer ten oosten van Atripalda.

Opmerkelijk is dat er met alle slachtoffers en schade in de streek juist in Atripalda geen enkele dode en zelfs geen gewonde te betreuren viel. Onderweg passeren de renners de Apennijnentop Guardia dei Lombardi dat gebouwd is door de Longo barden als verdedigingsbolwerk en uitzichtpunt tegen de Arabieren.

Daarna rijden de renners meestentijds dalend richting Tyrrheense Zee waar aan de Golf van Salerno de gelijknamige finishplaats ligt. De haven speelde in september 1943 een belangrijke rol, toen de geallieerden voet aan land zetten bij de operatie Avelanche. In die tijd is Salerno ook nog even schaduwhoofdstad van Italie geweest.

Profiel van de rit

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Meer zoals dit

Pantani overleed 20 jaar geleden, een portret: ‘Om te winnen heb ik bergen nodig, geen apotheek’

Het leven van Marco Pantani kende enkele grote hoogtepunten, sportieve dieptepunten en dopingschandalen. Hij...

Visma | Lease a Bike maakt selectie voor Giro d’Italia bekend

Over drie maanden vindt in Venaria Reale, vlakbij Turijn, de Grande Partenza van de...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...