Giro | Rondom de Vesuvius! Alles wat je moet weten over etappe 6: Napoli-Napoli

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers en wielergeschiedenis

Dit jaar weer een kans voor de Nederlanders om eindelijk te verschijnen op Napels’ erelijst van etappewinnaars, de Belgen staan er wel zes keer op, met Rik van Steenbergen zelfs tweemaal en vorig jaar was het Thomas De Gendt, die de sprint van de dagvlucht won. In de vlucht zaten ook Mathieu van der Poel (zevende) en Wout Poels (achtste).

Voor Nederland stond in Napels Koen Bouwman op het podium. Hij kreeg voor de tweede dag op rij de blauwe bergtrui. De volgende dag in de etappe naar Blockhaus raakte hij de trui weliswaar kwijt maar heroverde hem definitief in de vijftiende etappe en is daarmee de eerste Nederlandse eindwinnaar van het bergklassement.

Klimmen zijn er op eenderde en op tweederde van het Napolitaanse rondje. De Valico di Chiunzi is de eerste na 47 kilometer met ruim tien kilometer klimmen tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8%. De top van de tweede klim is na 95 kilometer, het is negen kilometer lang bergop tegen gemiddeld 4% helling. Waarschijnlijk worden de vluchters op tijd teruggehaald om in Napels te spurten met de grote groep.

Historie en omgeving

In de stad Napels is de San Francesco-basiliek in roze verlicht tijdens de Giro. Dat gebeurde in alle start- en aankomstplaatsen voor het belangrijkste symbool van de stad ook al op dag 100 voor het begin van de Giro. De Napolitaanse San Francisco-basiliek ligt aan de piazza Plebiscito, in het centrum van de stad en is in Italië een van de belangrijkste voorbeelden van neo klassieke architectuur.

Net als vorig jaar heeft de Giro een rit van Napels naar Napels in de bestuursregio Campania, maar dit keer niet in de noordwestelijke richting. De renners maken vandaag een lus zuidwaarts van Napels.

Ze vertrekken aan de noordkant van de vulkaan Vesuvius en beginnen hun rondreis ten oosten van de vulkaan om in het zuiden langs Pompei te rijden, klimmen dan over de Chiunzi pas en bereiken de toeristisch vermaarde Amalfitaanse kust, die ze bijna ronden. Via vele op en af wegen komen ze terug in de zone van Pompei om dan langs de kust naar de finish te rijden aan de lungomare via Caracciolo.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS