HomeGiro d'ItaliaGiro | Bergop finish na 40 kilometer klimmen! Alles wat je moet...

Giro | Bergop finish na 40 kilometer klimmen! Alles wat je moet weten over etappe 7: Capua-Gran Sasso d’Italia

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers en wielergeschiedenis

De aanloop van de meer dan 200 kilometer lange etappe is gemakkelijk vanuit de streek bij Napels naar het centrum van de laars. In de eerste vrijwel vlakke zeventig kilometer vormt zich wellicht een vluchtgroep die de rest van de dag tracht weg te blijven.

Dat zal niet meevallen want er wordt veel en vooral lang geklommen. De renners rijden met in totaal 4000 te overwinnen hoogtemeters naar de hoogste Apennijnentop, de Gran Sasso d’Italia. De klimmen naar Roccaraso en naar Gran Sasso zijn eigenlijk dubbele klimmen.

Op die laatste geeft de Giro-organisatie daadwerkelijk twee keer een bergprijs, eerst bij de top Calascio (14 kilometers tegen 6% helling) en een tweede prijs op de top van Gran Sasso (26 kilometers tegen 3,4% hellingspercentage).

Voor de klassementsmannen geven waarschijnlijk alleen de laatste vier kilometers aanvalslust met het gemiddeld stijgingspercentage boven de acht procent, waarbij stroken van 13%. In 2018 was Simon Yates er de laatste winnaar, hij leek onklopbaar tot zijn inzinking in de laatste week.

Historie en omgeving

Vanuit de bestuursregio Campania rijdt de Giro karavaan via de bestuursregio Molise terug naar de bestuurlijke regio Abruzzo, waar de Giro vorige week begon. De vertrekstad is Capua, de ‘toegangspoort naar het zuiden’, die in de Middeleeuwen goed te verdedigen was met zijn bastions, maar ook schoonheid en macht uitstraalde met zijn kerkkoepel en paleizen. Al veel eerder werd de stad als groots beschreven door Cicero in de eerste eeuw vóór Christus en zelfs drie eeuwen eerder door Titus Livius.

Na het vertrek rijden de renners naar de bergen landinwaarts. Halfweg de etappe rijden zij door de bergstreek die Maurits Cornelis Escher inspireerde in tientallen werken. Escher bezocht de streek rond 1930 meermaals en ondermeer de stadjes Alfedena, Scanno, Castrovalva en Opi vereeuwigde hij in zijn werken.

Zeer bekend is zijn ‘Belvedere’ voltooid in 1958, het is gebaseerd op het uitzicht vanuit Pettorano sul Gizio waar de Giro renners vandaag passeren. Aan de rechterkant van Eschers Belvedere staat de Gran Sasso waar de renners vandaag finishen bij het hotel restaurant Campo Imperatore.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

Profiel van de slotklim

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Chris Froome schittert in eigen, hilarische versie van Bentley-reclame

Op sociale media is een hype ontstaan naar aanleiding van een reclamespotje van Bentley,...

Puck Moonen beleeft heftig wielerdagje: ‘Viel op een gegeven moment flauw op de achterbank van het busje’

Puck Moonen had tot 2021, na haar jaren bij Lotto Soudal, nog een contract...

Zonneveld ziet voor Jumbo-Visma weinig voordelen in fusie: ‘Het is geen keuze uit luxe’

In de podcast In het Wiel vertelt Thijs Zonneveld over het nieuws dat WielerFlits...

Meer zoals dit

Huh, deden zij ook mee? 5 Behoorlijk sterke renners die de Tour uitreden, maar we niet zagen

1) Rigoberto Uran Er lijkt toch wat sleet op te komen bij de 36-jarige Colombiaan....

Oomen deelt heerlijke verhalen over Giro-feest Jumbo-Visma en ‘strijder’ Roglic: ‘Primoz is een bierdrinker’

"Ja, we hebben een prachtige avond gehad", begon de Brabander zijn verhaal in de...

Giro-ploegen op rapport: wie scoorden een (on)voldoende?

Het is alweer van zondag geleden dat de Giro haar climax bereikte. Tijd om...