Pascal Ackermann wint elfde Giro etappe na millimetersprint: klassementstoppers vallen hard

Er werd vandaag weer veel gevallen in de Giro, het was een hectische dag voor de klassementsrenners. Uiteindelijk won Pascal Ackermann de rit na een hectische finale.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage- 7

Pascal Ackermann wint de elfde etappe van de Giro, de Duitse sprinter was Jonathan Milan en Mark Cavendish nipt te slim af. De klassementsrenners leken het rustig aan te willen doen in de etappe, maar lang niet iedereen kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

Voorafgaand aan de elfde Giro-etappe maakten negen renners bekend niet meer op te stappen, de ziektekiemen razen als een gek door het peloton. De overgebleven mannen maakten zich op voor een rit van liefst 218 kilometer over een geaccidenteerd parkoers. Op papier was het controleerbaar voor de sprintersploegen, maar de voorbije dagen is gebleken dat dat verre van makkelijk is in deze Giro.

Direct na de start werd echter al duidelijk dat deze rit zou uitmonden in een massaspurt. Zonder al teveel moeite reed er een vijfkoppige kopgroep weg zonder noemenswaardige namen, de sprintersploegen namen meteen het voortouw en de vluchters hadden geen schijn van kans. Lange tijd was er nauwelijks stress te bekennen in het peloton, het leek erop dat de toppers afstevenden op een makkelijk dagje.

Geoghegan Hart geeft op na val

Maar niks bleek minder waar: op 65 kilometer van het einde sloeg het noodlot toch weer toe. Er ontstond een grote val voorin het peloton. Geoghegan Hart, de nummer drie van het klassement, was het voornaamste slachtoffer en moest opgeven. Thomas en Roglic lagen er ook bij, maar zij stapten wel weer op.

De valpartij luidde een stressvolle fase in, in de laatste twee kilometer ging het andermaal mis. Er ontstond  een grote valpartij in het midden van het peloton, onder meer Geraint Thomas lag er wéér bij.

Het incident zorgde ervoor dat er maar een hele kleine groep voor de overwinning sprintte. Het werd een millimetersprint tussen Milan en Ackermann, een finishfoto moest uitkomst bieden. Uiteindelijk wees de foto uit dat de Duiter nipt eerder over de meet kwam dan zijn Italiaanse tegenstrever. Mark Cavendish werd derde. Morgen zet het peloton zich schrap voor een listige heuvelrit, vrijdag staat er een aankomst bergop op de planning.

Geen categorie
  • Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 2023