Giro | Alleen maar dalen! Alles wat je moet weten over etappe 17: Pergine Valsugana-Caorle

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

Parkoers en wielergeschiedenis

Vandaag rijden de renners door de woonplaatsen van twee Italiaanse ex-wereldkampioenen op de weg. Eerst rijden ze na 95 km door Castelfranco Veneto, woonplaats van de vooralsnog laatste Italiaanse wereldkampioen op de weg, Alessandro Ballan. Hij won het WK in Varese in 2008 en geeft nu tv commentaar bij de nationale omroep.

In de etappe in dalende lijn komen de renners na 163 kilometer langs de kust bij San Donà di Piave, vijftig kilometer ten oosten van Venetië, in de badplaats Lido di Jesolo. In San Donà zien ze wellicht een andere oud-wereldkampioen op de weg: Moreno Argentin, tegenwoordig organisator van de Adriatica Ionio race.

Hij veroverde de wereldtitel in 1986 in Colorado, een jaar na zijn deceptie in eigen huis, toen Joop Zoetemelk de titel greep. Argentin won in zijn loopbaan maar liefst viermaal Luik-Bastenaken-Luik, eenmaal de Ronde van Vlaanderen en eenmaal de Ronde van Lombardije.

In de Giro won hij dertien etappes en behaalde met een derde plaats zijn beste eindklassering in 1984. Vandaag moeten de sprinters hun slag slaan, want dit lijkt deze Giro hun voorlaatste kans voor de slotdag in Rome komende zondag.

Historie en omgeving

Pergine Valsugana is bekend terrein voor de vele Nederlandse toeristen die in de streek ten oosten van Trento hun vakantie beleven. Het gaat dan veelal om de nabij gelegen meren van Levico en Caldonazzo. Maar in Italië is de Valsugana-streek - net als andere gebieden in de buurt van Trento - ook vermaard om zijn appels en peren.

De streek promoot daarnaast het fietsen met mooi aangelegde fietspaden. De ‘oogappel’ is daarbij het tachtig kilometer lange fietspad langs de oevers van de Brenta-rivier naar Bassano del Grappa. Voor deze Giro wellicht een gemiste kans, maar de roze karavaan telt dan ook behalve fietsers voornamelijk volgwagens en ploegbussen.

De renners rijden over de autowegen naar Bassano del Grappa via Borgo Valsugana, waar Matteo Trentin vandaan komt. Er is dan 20 kilometer gekoerst en de renners blijven nog eenzelfde afstand in de bestuursregio Trentino Alto Adige alvorens ze de bestuursregio Veneto Treviso doorkruisen op weg naar de kust ten oosten van Venetië, waar ze finishen in Caorle.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS