HomeAchtergrondThomas over wielerpensioen van goede vriend Cavendish: 'Realitycheck, betekent dat ik ook...

Thomas over wielerpensioen van goede vriend Cavendish: ‘Realitycheck, betekent dat ik ook niet lang meer te gaan heb’

Geraint Thomas probeert vooral in het hier en nu te leven tijdens zijn strijd om Giro-winst, maar hij beseft ook dat het einde van zijn imposante loopbaan nadert.

Geraint Thomas maakt tot nog toe een goede indruk in de Giro, de Brit staat tweede in het algemeen en koestert een klein voordeel ten opzichte van de andere klassementsrenners. In de laatste week barst de strijd om eindwinst pas echt los. “De laatste week wordt superzwaar. Ik val graag aan, maar doe dat niet voor entertainment. Er moet wel een idee achter zitten”, vertelde de klassementsrenner in gesprek met CyclingNews.

De Giro van 2023 gaat niet de boeken in als de meest spannende wedstrijd, de toppers hielden vooralsnog het kruit droog. Volgens Thomas ligt daar een duidelijke reden aan ten grondslag. “Op tv lijkt het misschien alsof we het rustig aan doen, maar niks is minder waar. Het peloton is vandaag de dag zo sterk in de breedte, daarom rijdt iedereen zo voorzichtig en berekenend.”

Aangezien het einde van de Giro langzamerhand nadert, kunnen de aanvallen niet langer uitblijven. Maar we zullen de Welshman waarschijnlijk niet in het offensief zien. “Er staan nog drie zware bergritten en een klimtijdrit op het programma. Wij staan bovenaan het lijstje met klassementsrenners, dus het is niet aan ons om te aanvallen. We zullen zien wat er op ons afkomt en hopelijk pakt het goed uit.”

Naderend pensioen

Mocht Thomas in staat zijn de Giro te winnen, dan gaat hij de geschiedenisboeken in als oudste Giro-winnaar ooit.. De coureur van INEOS Grenadiers viert donderdag zijn 37e verjaardag en beseft zich maar al te goed dat het wielerpensioen met de dag dichterbij komt. “Voor nu concentreer ik me alleen op de Giro. Maar het is wel zo dat het einde nadert. Er worden gesprekken gevoerd met de ploeg over een contractverlening voor 2024, maar dat is voor latere zorg.”

Maandag maakte Mark Cavendish, een generatiegenoot van Thomas, bekend dat hij na dit jaar de fiets aan de wilgen hangt. “Het is gek om te zien dat Cavendish ermee stopt, want dat betekent dat ik ook niet lang meer te gaan heb. Je denkt altijd dat je het eeuwige leven hebt als wielrennen, maar het was wel een soort realitycheck”, aldus Thomas.

Tot slot heeft de Britse klimmer nog een aantal warme woorden over voor zijn sprintende landgenoot. “Cav is de beste sprinter aller tijden. Ik was erbij toen hij wereldkampioen werd en we hebben veel samen gekoerst in de belofte- en juniorencategorieën. We zijn al 25 jaar goed bevriend en hebben veel herinneringen gemaakt samen. Nu is het aan hem op het Touretappe-zegerecord te verbreken en een rit te winnen hier in de Giro.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...