HomeGiro d'ItaliaJosé De Cauwer: 'Had soms het gevoel dat Thomas uitgekoerst was, maar...

José De Cauwer: ‘Had soms het gevoel dat Thomas uitgekoerst was, maar dat is duidelijk niet het geval”

José De Cauwer met zijn altijd interessante blik op het eerste échte vuurwerk in de Giro. Zijn over de driestrijd Thomas, Almeida en (met een woordgrapje..) Primoz Roglic.

We zagen gisteren eindelijk het langverwachte vuurwerk in de Giro-rit naar Monte Bondone. Ook José De Cauwer genoot ervan dat de knuppel in het hoenderhok ging en begint zijn analyse bij Sporza enthousiast, zij het met licht cynische ondertoon omdat het zo lang duurde: “Oef! Ik heb het er warm van gekregen. Eindelijk, dan toch!”

Roglic

Vervolgens gaat hij in op de driestrijd die het lijkt te worden. Hij gaat alle drie de Giro-pretendenten bij langs, te beginnen met de gedoodverfde favoriet Primoz Roglic, die toch een beetje door het ijs zakte. Met een woordgrapje prijst hij vooral de rol van Sep Kuss.

“Hij mag zijn handjes kussen. Als Roglic daar alleen had gezeten met Dunbar in zijn wiel, dan zou de veer meer gebroken zijn. Jumbo-Visma liep op een counter dat het niet zag aankomen. Ze hebben de hele dag de wedstrijd gecontroleerd. We zagen ook een heel sterke Rohan Dennis.”

Almeida

Roglic moest eraf door een aanval van Joao Almeida, die et bravoure reed. “Dat was durven van Almeida: Op zes kilometer van de streep aangaan met nog drie steile kilometers in het verschiet. We hebben bij UAE een goede Vine gezien. Die mannen van Almeida mogen we de komende dagen nog verwachten. Ze zijn met drie kanshebbers voor de zege en Almeida is met stip gestegen.”

Thomas

Hoewel Almeida volgens De Cauwer met stip is gestegen als kanshebber voor de zege zit het roze weer om de schouders van de 37-jarige Geraint Thomas. Dat komt wat onverwacht volgens de Belgische analist, maar hij heeft ook respect voor de Welshmen.

“We hebben een heel goede en alerte Thomas gezien, die een versnelling in zijn benen had. Hij is voor een stuk herboren. 37 is oud om een grote ronde te winnen. Maar Thomas drijft op een conditie die we van hem de laatste jaren niet meer gezien hebben. Ik had soms het gevoel dat Thomas uitgekoerst was, maar dat is duidelijk niet het geval.”

Toch had hij ook nog wel een klein kritiekpuntje op het rijden van de kopman van INEOS Grenadiers. “Thomas had trouwens beter doorgereden tot aan de streep. Winnen of niet winnen was misschien een klein beetje bijzaak. Maar misschien denkt hij dat Almeida zijn grootste concurrent zal worden.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Annemiek van Vleuten doet ontboezeming over WK in Bergen: ‘Ik was zo depressief, de zwaarste drie dagen die ik gekend heb’

Annemiek van Vleuten blikte in de podcast van oud-wielrenners Bobby Julich en Jens Voigt,...

Flinke domper: Ceylin Alvarado moet passen voor crossweekend

De 25-jarige veldrijdster van Alpecin-Deceuninck is namelijk ziek en voelt zich niet fit genoeg...

Wout van Aert bevestigt min of meer Giro-deelname en maakt ambitie duidelijk

Alles wijst erop dat Wout van Aert in 2024 voor het eerst in zijn...

Management Toon Aerts waarschuwt: ‘Consumeer zondag geen zuivelproducten in Flamanville’

Het Franse stadje is de plek waar zowel Toon Aerts als Shari Bossuyt positief...

Meer zoals dit

Wout van Aert bevestigt min of meer Giro-deelname en maakt ambitie duidelijk

Alles wijst erop dat Wout van Aert in 2024 voor het eerst in zijn...

La Gazzetta dello Sport: ‘Twee toppers tekenen present voor Giro d’Italia’

Het is nog even wachten op de volgend editie van de Giro d'Italia, maar...

Uitgebreide reconstructie Giro-zege Dumoulin: ‘Ik kreeg veel reacties van renners die vertelden dat ze Tom liever zagen winnen’

Inmiddels kennen we Tom Dumoulin als een uitstekend wieleranalist bij de NOS (en ook...