HomeAchtergrondNeusspray-zaak blijft raadsel voor Van Eetvelt: 'Kan me zomaar opnieuw overkomen'

Neusspray-zaak blijft raadsel voor Van Eetvelt: ‘Kan me zomaar opnieuw overkomen’

Lennert Van Eetveld mag een maand na de neusspray-affaire terug koersen, maar begrijpt nog steeds niet wat er precies is misgelopen.

Lennert Van Eetvelt begon uitstekend aan zijn eerste seizoen als profrenner. De 21-jarige Belg van Lotto-Dstny pakte op Mallorca al meteen twee podiumplekken en reed in de Ronde van Catalonië naar een 15e plek in het eindklassement. Tot hij op 21 april een mailtje van de Franse dopingautoriteit AFLD in z’n mailbox kreeg.

Twee maanden eerder, tijdens de Tour des Alpes Maritimes et du Var zou er bij de jonge Belg een substantie aangetroffen zijn, afkomstig uit neusspray. Een perfect legaal middel, op voorwaarde dat het vermeld wordt bij een dopingcontrole. “Ik snapte het probleem niet omdat we die neusspray vermeld hadden op het formulier voor de dopingcontroleur”, vertelt Van Eetvelt aan Het Nieuwsblad. “Die gebruik ik sporadisch voor allergieën.”

Als lid van de MPCC (Mouvement Pour un Cyclisme Crédible) konden ze bij Lotto-Dstny niet anders dan hem op non-actief zetten, wat uiteraard heel wat ophef veroorzaakte. Een maand later, kreeg Van Eetvelt van de Franse dopingautoriteit te horen dat hij terug een rugnummer mag opspelden. “Ik heb amper uitleg moeten geven. Ik kon perfect aantonen dat die substantie uit de bewuste neusspray kwam die de dokter me had voorgeschreven.”

Raadsel

Wat er precies misgelopen is, blijft voor Van Eetvelt een raadsel. “Hadden ze de documenten niet goed gelezen? Of wisten ze niet dat die substantie uit de neusspray kwam waarvan we het gebruik hadden gemeld? Het blijft vreemd. Ze vertelden enkel dat ze bij dat soort situaties extra vragen mogen stellen. Ik heb daardoor het gevoel dat dit mij of een andere renner zomaar opnieuw kan overkomen.”

Door tijdelijke schorsing, miste hij wel Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Romandië. “Dat waren mijn eerste twee grote doelen van het jaar. We zullen nu nooit weten hoe ik het daar gedaan zou hebben, na mijn eerste hoogtestage.”

Vuelta

Van Eetvelt wil het voorval nu definitief achter zich laten en richt zich op zijn volgende doelen. Vandaag start hij in de Alpes Isère Tour. 11 juni rijdt hij de Ronde van Zwitserland en in het najaar mag hij zich wellicht opmaken voor zijn eerste grote ronde.

“Hoogstwaarschijnlijk trek ik naar de Vuelta. Dit voorval heeft me alleen maar meer gemotiveerd. Spanje is bovendien één van de leukste landen om te koersen. Ik hoop dat ik er een rit kan winnen”, aldus Lennert Van Eetvelt.

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vaderdagactie! 3x Wieler Revue met meer dan 50 procent korting! (Inclusief onze Tourspecial)

Zondag 18 juni is het weer Vaderdag en als jouw vader van wielrennen houdt...

Belgische renner Julian Mertens in kunstmatige coma na ongeval op training

Team Bingoal WB meldt op sociale media dat de 25-jarige Belgische renner Julian Mertens...

Victor Campenaerts maakt zich gereed voor comeback: ‘Soms dacht ik echt: wat doe ik met mijn leven?’

Victor Campenaerts liep een breuk in zijn wervelkolom op na een valpartij in Bredene...

Lotto Dstny wil af van Ridley: financieel ongenoegen en problemen met materiaal zorgen voor spanningen

Lotto Dstny rijdt al 12 jaar rond met de fietsen van het Belgische Ridley....

Meer zoals dit

Victor Campenaerts maakt zich gereed voor comeback: ‘Soms dacht ik echt: wat doe ik met mijn leven?’

Victor Campenaerts liep een breuk in zijn wervelkolom op na een valpartij in Bredene...

📸 Bahrain-Victorious trekt met nieuwe outfit én fiets naar Tour

De laatste jaren maken veel WorldTour-ploegen er een gewoonte van om voor een grote...

Primoz Roglic over mogelijke Tourdeelname: ‘Nee. Misschien. Ik weet het niet. Wie weet’

Kiest Primoz Roglic na zijn indrukwekkende triomf in de Giro d'Italia dan toch nog...