Giro | Bar en boze (letterlijke) geitenpadtijdrit! Alles wat je moet weten over etappe 20: Tarvisio-Monte Lussari

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

Parkoers en wielergeschiedenis

Gelukkig is er weer een klimtijdrit in de Giro. De laatste vijftien jaar waren er maar liefst zes. De laatste dateert echter van 2016, toen de Rus Foliforov - wie kent 'm nog.. - en Steven Kruijswijk binnen dezelfde seconde finishten.

De best vergelijkbare klimtijdritten met die van vandaag zijn de twee keer naar Plan de Corones (Kronplatz) in 2008 en 2011, respectievelijk gewonnen door Franco Pellizotti en Stefano Garzelli. In 2011 en 2013 won Vincenzo Nibali de klimtijdritten, naar respectievelijk Nevegal en Polsa. Ook in 2014 was er een klimtijdrit, naar de Monte Grappa en die won Nairo Quintana.

Dit jaar komt de Giro met een nieuw ‘geitenpad’ (letterlijk, lees het stukje hieronder over de herder maar). De aanloop tot de klim is tien kilometer over min of meer vlakke wegen, deels over een fietspad. In dit geval dat van de Ciclovia Alpe Adria. Na het plaatsje Valbruna rijden de renners twee kilometers licht omhoog waarna ze beginnen aan de echte klim.

Bij het begin ervan, bij het bergbeekje Saisera, is een tussentijdmeting. Daar beginnen de bijna acht kilometer cementweg naar het Santuario, het gebedshuis op de top, tegen een gemiddelde stijging van 12%, de eerste vijf halen zelfs 15%.

Historie en omgeving

In de bestuursregio Friuli Venezia Giuglia zorgt een heuse klimtijdrit voor het beoogde spektakel. Het spettacolo waar de Giro om bekend wil staan. De ronde afficheert zich graag als de ‘zwaarste koers in het mooiste land’ en zwaar zijn de etappes in deze oostelijke regio van Italië al vaak geweest.

We denken daarbij zeker ook aan de Zoncolan, die sinds 2003 regelmatig is beklommen. De slotklim vandaag kent klimpercentages gelijk aan de gevreesde Zoncolan. De lokale afdeling van het Wereldnatuurfonds heeft lang gestreden tegen het bitumen, asfalt en cement van het natuurgebied dat er alleen kwam voor een Giro-etappe, maar de klimtijdrit is een feit.

Op de top van de klim is het Santuario een drukbezochte trekpleister. Het gebedshuis is gebouwd nadat een herder uit het lager gelegen Tarvisio rond 1360 op zoek was naar zijn kudde. Hij beklom de Lussari-berg en vond zijn geiten bij een standbeeld van Maria met haar kind tussen het struikgewas. Het verhaal is het begin van het gebedshuis, Il Santuario del Monte Lussari.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

Profiel Monte Lussari

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS