HomeZelf in het zadelNu het (eindelijk) warm is: 8 tips om jezelf te wapenen tegen...

Nu het (eindelijk) warm is: 8 tips om jezelf te wapenen tegen de hitte op de fiets

Het is na een koud en nat voorjaar eindelijk warm. We hebben tips voor je hoe je daar het beste mee om kunt gaan op de fiets.

Deze tips zullen helpen om beter om te gaan met de warme omstandigheden. Uiteraard gaat het over drinken, maar er komen ook heel andere zaken aan de orde. Doe er je voordeel mee. Nu, en als het straks wel heel heet is!

1) Drinken

De eerste tip is dus vrij vanzelfsprekend, maar ook het allerbelangrijkst: drink, drink, drink! Tijdens het fietsen verlies je veel vocht en dat moet aangevuld worden door voldoende te drinken. Wanneer het heel warm is, ligt het vochtverlies uiteraard nog hoger. Drink je niet voldoende, dan leidt dat onvermijdelijk tot verminderde prestaties en oververhitting.

Om het zoutverlies te compenseren kan je voor een specifieke sportdrank gaan. Belangrijk: drink niet enkel tijdens het fietsen, maar zeker ook na en voor je fietsrit! Hoeveel je precies moet drinken, kan je zelf inschatten. Dat verschilt van persoon tot persoon en hangt af van je lichaamsgewicht en de temperaturen.

Neem tijdens lange fietstochten ook zeker genoeg bidons mee, of zorg ervoor dat je weet waar je onderweg kan bijvullen. Tot slot moet je alcohol absoluut proberen te vermijden, omdat het vochtafdrijvend werkt en daardoor uitdroging net stimuleert.

2) Bidon in vriezer

Tijdens een fietsritje in de zomer warmt je koele bidon al snel op. Om je water lekker fris te houden, stop dan op voorhand je halfgevulde bidon in de vriezer. Vlak voor je vertrekt, vul je hem helemaal met water. En tadaa, heerlijk koel water!

3) Zon vermijden

Een handige manier om aan de hitte te ontkomen, is de hitte simpelweg ontlopen. Fiets in de vroege uurtjes, of net bij zonsondergang. Voor het eerste deel van de middag is te vermijden, omdat de zon dan het hoogst staat. Of kies voor een ritje door het bos (eventueel met de mountainbike/gravelbike) in plaats van door de polder.

4) Hartslag/vermogen

Merk je dat je hartslag hoger is dan gewoonlijk? Dat is perfect normaal! Op warme dagen ligt de hartslag iets hoger in vergelijking met je vermogen, omdat je lichaam veel energie steekt in het afkoelen van de huid. Pas daar dus ook je training op aan als je hartslag gebruikt als indicator.

5) Zout

Inname van zout is belangrijk als het warm is. Je kunt een beetje toevoegen aan je bidon met water of als geschreven sportdrank gebruiken die zout/mineralen aanvult. Je kunt natuurlijk ook even een zakje chips nemen. Voor de rest niet gezond, maar wel heel lekker en zout!

6) Zonnebrandcrème

Smeer je voor aanvang van elke rit goed in! Zeker je nek en gezicht zijn gevoelige plekken. Gebruik minimum factor 30. Let ook op als je broeken en shirtjes met verschillende lengtes hebt, dan is het stukje wit extra snel verbrand als je het kortere shirt of de kortere broek draagt!

7) Kledij

Ook je kledij kan een grote invloed hebben op je lichaamstemperatuur. Draag lichte, ademende kledij. Kies bij voorkeur voor een lichte kleur (een wit shirt weerkaatst de zonnestralen het best, terwijl een zwart shirt net warmte aantrekt).

Verder kan een goed ventilerende helm je hoofd beter koel houden en is een goede fietsbril uiteraard een must. Het liefst ventileren je schoenen ook, zodat je niet te maken krijgt met zo’n brandend gevoel in je voeten.

8) Verlaag intensiteit

De hitte is erg belastend voor je lichaam, dus je mag het gerust wat rustiger aan doen op warme dagen om oververhitting te voorkomen. Verlaag je snelheid een beetje, trap wat minder vermogen, beperk je intervallen en kort je route wat in.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Jan Bakelants pleit voor maatregelen na val Dwars Door Vlaanderen: ‘Soort airbag die in je rug zit’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Bizar! Amaury Capiot brak 2 weken terug sleutelbeen, maar koerst alweer: ‘Vanuit de ploeg druk om te starten’

In de sprint van de Bredene Koksijde Classic kwam de Belg ten val en...

Renaat Schotte: ‘Zo’n valpartij nooit live gezien, het was gewoon vies’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas - bijna letterlijk -...

Matteo Jorgenson over Visma | Lease a Bike: ‘Ze hebben me zelfs nog verbaasd’

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen...

Meer zoals dit

Met deze simpele ingrepen bouw je een racefiets om tot (tijdelijke) gravelfiets

Gravelen is booming business. De discipline kwam overgewaaid van de Verenigde Staten naar Europa...

📸 Lelijk of briljant? Deze koeien- en varkenswielerpakjes vallen in ieder geval op…

De tijd dat half Nederland in een shirtje van Rabobank de weg op ging...

7 Redenen waarom solo fietsen veel leuker is dan in een groep

Ook nu we weer gewoon in groepen mogen rijden, vindt onze redacteur solo fietsen veel leuker. Hieronder legt hij aan de hand van 7 punten uit waarom.