Thomas had 'toneelspel' Roglic snel door: 'Vertrouw die gast niet, hij is altijd moe of heeft pijn aan zijn benen'

Geraint Thomas kende een prima achttiende etappe, want hij kon de aanval van Primoz Roglic pareren en won tijd op João Almeida.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 18

Ondanks dat het een vermoeiende dag was, had de leider van de Giro d'Italia 's avonds nog tijd en energie om een podcast te maken. In zijn eigen Watts Occuring-podcast vertelde hij een aantal interessante dingen. Zo ging hij in op de positie van Roglic in het peloton. De Sloveen zat op de eerste klim namelijk ver van achter. Voor analist op de motor, Adam Blythe, het sein dat Roglic niet goed zou zijn.

De analist van dienst zat ver van de waarheid en dat had ook Thomas al snel door. Al ondernam Ineos Grenadiers wél een poging om te kijken of Roglic niet slecht zat. Roglic en zijn ploeg konden een klein gaatje echter vlot dichten, waardoor het eerder leek of Roglic wilde profiteren van de slipstream van andere renners. "Ik vertrouw die gast niet", aldus Thomas. "Hij is altijd moe of zijn benen doen pijn en vervolgens wint hij de etappe."

Zuid-Amerikaanse manier

Al snel staakte de Britse ploeg haar poging. In overleg met de ploegleiding. "Als hij echt moeilijk zou hebben gezeten, dan is dat niet ineens opgelost aan het einde van de etappe. Dan kunnen we altijd nog gaan rijden. Het bleek de juiste beslissing, want op de laatste klim zat hij samen met Sepp Kuss gewoon weer van voren."

Op de slotklim kwam zelfs een aanval van de Sloveen. "Het leek wel alsof hij aan het trainen was. Hij versnelde steeds tien seconden en hield daarna weer in. Het was een soort Zuid-Amerikaanse manier van klimmen, met veel tempowisselingen. Hij wilde me op deze manier testen, maar ik dacht alleen maar: ik ga jou echt niet laten wegrijden."

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023