Britse wielerbond hakt knoop door na maandenlang onderzoek: transgendervrouwen uitgesloten van vrouwenkoersen

De Britse wielerbond heeft transvrouwen uitgesloten van competitie. Het is de eerste nationale bond binnen de wielersport die dit besluit neemt.

Austin Killips

Het is een beladen onderwerp in topsport: transgender-atleten. De Britse wielerfederatie heeft in dat kader een evenzo beladen beslissing genomen: transgendervrouwen worden uitgesloten van vrouwenwedstrijden. De Engelse wielerbond is de eerste organisatie binnen het wielrennen dat een dergelijk besluit neemt.

Transgender-atleten hebben de voorbije maanden voor de nodige oproer gezorgd in het wielerpeloton. Begin mei won Austin Killips als eerste transgendervrouw een UCI-koers, ze won de slotetappe en het eindklassement van de Ronde van Gila, een etappekoers in New Mexico. Volgens de huidige UCI-richtlijnen zijn transgendervrouwen startgerechtigd in vrouwenwedstrijden.

UCI herziet richtlijnen in augustus

Mannen die van geslacht veranderen hebben logischerwijs een hoger testosteronniveau. Dat zorgt ervoor dat zij een aanzienlijk voordeel hebben ten opzichte van andere vrouwen in koers. Op basis van dat gegeven heeft de Britse wielerfederatie besloten transgendervrouwen uit te sluiten. "Onderzoeken tonen aan dat, zelfs al wordt testosteron onderdrukt, transgendervrouwen nog steeds een oneerlijk voordeel hebben", vertelt de wielerkoepel.

"We begrijpen dat deze beslissing een grote impact heeft op transgenderatleten, maar wij moeten toezien op een eerlijk speelveld", zegt de Britse bond. De UCI weet zich vooralsnog geen raad met dit dossier en komt in augustus met een nieuw besluit aangaande transpersonen in de wielersport.

Nieuws
  • Photo: Brian Hodes/Cor Vos © 2023