Primoz Roglic in de wolken na stunt in Giro: 'Dit zijn de momenten waarvoor ik leef'

Primoz Roglic was in de klimtijdrit naar Monte Lussari 40 seconden sneller dan Geraint Thomas en mag zich eindwinnaar van de Giro d'Italia noemen.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 20 - ITT

De beestachtige klimtijdrit op de voorlaatste dag van de Giro heeft voor het verwachte vuurwerk gezorgd. Drie jaar geleden verloor Primoz Roglic in extremis nog de Tour in de tijdrit naar La Planche des Belles Filles. Vandaag waren de rollen omgedraaid. Primoz Roglic knalde, met de steun van massaal opgedaagde en uitzinnige Sloveense fans, Geraint Thomas uit de roze trui en pakt zowel de ritzege als de eindzege in de Giro d'Italia!

Roglic heeft doorgaans weinig te vertellen voor de camera, maar in het flashinterview was hij deze keer uiteraard iets enthousiaster. "Dit is echt geweldig. De overwinning, de sfeer, alles”, vertelde hij met zoontje Lev op de schoot. “Dit zijn de momenten waarvoor ik leef. Dit is iets om voor altijd te onthouden!"

Kettingproblemen

Bergop leek er zich nochtans een herhaling van het drama op La Planche des Belles Filles voor te doen, toen Roglic plots stil stond na kettingproblemen. Hij verloor zo'n 20 seconden. “Ik trapte mijn ketting er zelf af. Dat zijn dingen die kunnen gebeuren in de koers. Gelukkig kon ik redelijk snel mijn weg terug verder zetten. Het gaf me extra kracht om nog harder door te gaan."

Roglic dankt ook de talrijk opgedaagde Sloveense fans, die hem luid aanmoedigden. "Het geweldige publiek gaf me extra wattages om te vliegen. Wat ik morgen in Rome verwacht? Ik ga me moeten focussen, want het wordt nog een lastige rit. Maar het ziet er goed uit!", aldus een dolgelukkige Primoz Roglic.

Giro d'Italia
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2023