Thijs Zonneveld over Unbound-avontuur: 'Ik ben niet de grote favoriet, maar ik ga erheen om te winnen'

Vorig jaar won Ivar Slik Unbound Gravel. Komende zaterdag hoopt niemand minder dan Thijs Zonneveld zijn landgenoot op te volgen.

Gravel Fondo Limburg 2023

Komend weekend start de Dauphiné, maar wellicht nog interessanter om te volgen: Unbound Gravel. Met onder anderen Laurens ten Dam, Ivar Slik en Jasper Ockeloen aan de start. En niemand minder dan Thijs Zonneveld. De journalist annex analist van het Algemeen Dagblad én renner van Beat Cycling is tevreden over de voorbereiding, zo vertelt hij in de podcast van zijn ploeg.

"Ik moet zeggen dat ik tevreden ben met mijn conditie. Ik rijd goed en makkelijk. Nu is het zaak dat ik een logistiek plan maak. Waar staat mijn mecanicien en hoe doen we het met de bevoorrading, want je moet mega veel eten en drinken tijdens Unbound. Ik kom tot een kleine duizend gram koolhydraten alleen. En dat is alleen tijdens de rit (Unbound is 320 kilometer, red.). En dan moet je ook veel drinken, want het is warm en je hebt maar twee stops."

Zonneveld geeft iets meer inzage in zijn voedingsstrategie. "Ik heb CamelBaks gekocht die ik wissel bij de stop. Daarin doe ik Maurten 320 (sportdrank, red.). Als je dan één bidon per uur neemt, kom je er al aan. Alleen dat red ik vaak niet. Ik moet erbij eten en wil ook vaak wel iets anders. Na vijf of zes uur heb ik vaak zin in een zakje chips en daar ga ik ook beter van rijden. Ik ga de mecanicien dus vragen of hij ook een zakje chips wil geven na vijf of zes uur."

Favorieten

Over zijn doel is Zonneveld duidelijk: winnen. "Ik ga erheen om te winnen en ik denk ook dat het mogelijk is. In andere wedstrijden heb ik gezien dat ik minder kapot ga en dat ik ver kan komen. Ik ben niet de grote favoriet, maar daar ga ik ook van gebruikmaken. Die Amerikanen weten niet wie ik ben. Als ik in vorm ben, weet ik dat ik er niet heel ver vanaf zit. En ik ben in vorm."

Al plaatst Zonneveld een kanttekening. "Conditioneel kan ik mijn rol vervullen, maar dan moet ik ook zorgen dat ik het tactisch goed speel en moet je mazzel hebben dat je geen pech hebt. Dat is in Unbound natuurlijk wel een belangrijke factor." Naast de genoemde Nederlanders staan nog meer grote namen uit de wielersport aan de start, waaronder Nicholas Roche, Larry Warbasse, Ian Boswell, Lachlan Morton en Jan Bakelants.

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023