HomeAchtergrondWie is Giro-revelatie Derek Gee? Een vogelaar die nooit laat naar bed...

Wie is Giro-revelatie Derek Gee? Een vogelaar die nooit laat naar bed gaat: ‘Uren voor middernacht tellen dubbel’

Derek Gee is niet alleen op de fiets een opvallende verschijning. De Canadees is niet de doorsnee wielrenner. Maak kennis met het hem!

Met z’n vier tweede plaatsen in etappes en ook nog tweede plekken in de eindrangschikkingen van het bergklassement en het puntenklassement was Derek Gee de Joop Zoetemelk van de afgelopen Giro. Maar hij was vooral de smaakmaker van de verder toch wat tamme ronde – op de klimtijdrit van zaterdag na. Hoog tijd voor nadere kennismaking met de 25-jarige Canadees.

Hoewel Gee ‘al’ 25 is, is 2023 pas zijn eerste jaar op het hoogste niveau. Israel-Premier Tech hevelde hem voor dit seizoen over van de developmentploeg naar de grote jongens. Maar in 2022 lieten ze hem af en toe al ruiken aan het grote werk en in de GP La Marseillaise van dat jaar had ploegleider Dirk Demol al door dat het een speciale was, zo vertelt hij aan Sporza.

“Toen er in de finale nog een groep van 40 à 45 renners overschoot, kwam Gee naar de ploegauto om bidons. Ik keek toen naar Steve Bauer die naast me zat: die kerel heeft wel iets, zei ik.”

Dat kwam er dus dit jaar helemaal uit in de Giro. Gee moet het daarbij niet alleen van z’n talent hebben, maar ook van z’n instelling. “Hij is enorm leergierig en een renner met wie je een goede babbel kan hebben. Dat is niet vanzelfsprekend bij jonge renners. Als het regent, dan regent het. Is het mooi weer, dan is het mooi weer. Klagen doet hij nooit.”

Parijs-Roubaix

Hij kan de instelling van Gee ook staven met een mooie anekdote uit Parijs-Roubaix. “Tijdens de verkenning van de kasseistroken zei Gee al: F*ck, I love it. De dag zelf zat Gee in de lange vlucht totdat hij materiaalpech had in het Bos van Wallers.”

“Zijn voortube was ontploft en zijn velg was kapot”, legt Demol uit. “Gee moest 5 minuten wachten op een ander wiel, omdat wij met de ploegauto achter een grote valpartij vastzaten. Andere renners die zo lang moeten wachten, zouden de handdoek in de ring gooien. Maar Gee wou absoluut doorrijden tot Roubaix.” Dat lukte en Gee was de laatste die binnen de tijdslimiet, 26 minuten na winnaar Mathieu van der Poel de meet haalde.

Vogelaar

Niet alleen op en in de buurt van de fiets is Gee een atypische wielrenner. Maar ook daarbuiten is het een bijzondere. We namen een kijkje op zijn Instagram en tussen alle wielerfoto’s door duiken er af en toe een paar vogelkiekjes op.

Hij is in het peloton niet de enige vogelliefhebber, want bijvoorbeeld ook Jos van Emden is een fervent vogelaar, maar Gee is op papier wel de beste vogelaar.

“Gee is een gediplomeerd ornitoloog. Tijdens de coronaperiode maakte hij er een sport van om zoveel mogelijk zeldzame vogels te fotograferen. Gee is een natuurmens en vindt daar zijn rust in”, weet Demol. Hieronder zie je een paar vogels die hij inderdaad in de coronaperiode op de gevoelige plaat zette.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Derek Gee (@derekgee97)

Vroeg naar bed

Dat een natuurmens (en profwielrenner) geen nachtbraker is die ’s nachts in de clubs is te vinden voor de vogeltjesdans mag bijna vanzelfsprekend heten, maar Gee duikt wel heel vroeg onder de klamme lappen.

“Gee verzorgt zichzelf ongelooflijk goed en gaat elke dag vroeg slapen. Op hotel blijft hij uit beleefdheid wat langer aan tafel zitten bij de ploegmakkers. Maar als Gee thuis is in Canada, kruipt hij altijd voor 21.30 uur in bed. Elk uur voor middernacht telt dubbel”, doet Demol een van Gee’s geheimen uit de doeken.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Bindend kijkadvies! Giro dell’Emilia pakt met onder anderen Roglic, Pogacar en Yates uit met ijzersterke startlijst

De Giro dell'Emilia kan gezien worden als het kleine broertje van de Ronde van...

🎥 Demi Vollering geeft kijkje achter de schermen in leuk filmpje: ‘Vroeger durfde ik niet te verliezen’

Demi Vollering reed vorige week het EK in Drenthe. Ze zag daar teamgenote Mischa...

Veelbesproken Roglic kopman Jumbo-Visma in Giro dell’Emilia

De Sloveen zou weg mogen bij Jumbo-Visma en ploegen als INEOS Grenadiers, Movistar en...

📸 Ontwerper maakt alvast nieuwe shirtjes voor fusieploeg Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step

We hebben al veel vaker aandacht besteed aan het Instagram-account van designer Stijn Dossche,...

Meer zoals dit

🎥 Demi Vollering geeft kijkje achter de schermen in leuk filmpje: ‘Vroeger durfde ik niet te verliezen’

Demi Vollering reed vorige week het EK in Drenthe. Ze zag daar teamgenote Mischa...

🎥 Opgelet, wegenwerken aan de gang! Renners moeten tijdens CRO Race slalommen tussen palen

Bizarre toestanden tijdens de derde etappe van de CRO Race, ook wel de Ronde...

Rui Costa over maatje Remco Evenepoel: ‘Hij probeert te veranderen wat genetisch verkeerd is’

Remco Evenepoel heeft het tijdens de voorbije Ronde van Spanje niet kunnen waarmaken tegen...