HomeAchtergrondGiro-ploegen op rapport: wie scoorden een (on)voldoende?

Giro-ploegen op rapport: wie scoorden een (on)voldoende?

De Giro ligt inmiddels een aantal dagen achter ons, wij kijken terug naar de prestaties van alle WorldTour-ploegen! Dit zijn de rapportcijfers.

Het is alweer van zondag geleden dat de Giro haar climax bereikte. Tijd om de balans op te maken: welke ploegen stalen de show en wie presteerden ondermaats? Wij hebben alle (WorldTour)ploegen – en Israel-Premier Tech nemen we ook mee – een cijfer geven op een schaal van één tot tien!

Jumbo-Visma: 10

Voorafgaand aan de Giro kreeg de Jumbo-equipe flink wat pech te verduren, tal van renners raakten besmet met Corona. Hals over kop moest er een aantal vervangers ingevlogen worden die zich niet specifiek hadden voorbereid op de Giro. In het begin van de ronde oogde het nog enigszins pover, maar naarmate de tijd vorderde kwamen ze er steeds beter in.

Uiteindelijk werd het doel waarvoor de zwart-gele brigade naar Italië kwam behaald: de Giro winnen met Primoz Roglic. De Sloveen doorstond de wedstrijd niet zonder kleerscheuren, maar hij hield zich, mede dankzij de hulp van zijn sterke ploeg, goed staande.

Vooral Sep Kuss imponeerde met zijn prestaties in de bergen. Uiteindelijk verpulverde Roglic de concurrentie in de afsluitende tijdrit en zodoende reed hij Rome binnen in het roze. Reden genoeg om Jumbo-Visma te belonen met een tien!

INEOS Grenadiers: 8

De voornaamste concurrent van Roglic kwam uit het kamp van INEOS Grenadiers. De Britse formatie werd tweede in het algemeen klassement met Geraint Thomas. Een bewonderenswaardige prestatie, zeker als je je bedenkt dat Thomas geen uitstekende voorbereiding kende.

De Welshman werd in de derde week bijgestaan door twee ijzersterke klimknechten: Laurens De Plus en Thymen Arensman. Maar afgezien van die twee berggeiten uit de lage landen, liet de personele bezetting te wensen over.

Ganna en Sivakov vielen uit wegens ziekte, Tao Geoghegan Hart kwam hard ten val, Salvatore Puccio en Ben Swift konden geen bijdrage leveren zodra het parkoers lastiger werd. INEOS kan terugkijken op een goede Giro, maar wie weet had er meer ingezeten als de pech tot het minimum beperkt bleef.

Soudal-Quickstep: Prijs voor de Strijdlust

Wegens de grote hoeveelheid rampspoed bij Quickstep is het haast onmogelijk om een rapportcijfer op hun Giro te plakken. De ploeg trok, onder aanvoering van Remco Evenepoel, naar de Giro met eindwinst als het ultieme doel. Het liep echter uit op een deceptie: de ploeg werd geteisterd door een karrenvracht aan coronabesmettingen, waaronder Evenepoel zelf. De Belgische ploeg finishte met slechts twee man in koers.

Maar het feit dat Ilan Van Wilder en Pieter Serry de wedstrijd wel uitreden, getuigt zonder meer van doorzettingsvermogen. Vandaar dat we Soudal-Quickstep belonen met de prijs voor de strijdlust!

AG2R Citroën Team: 7

De meeste renners van AG2R reden tamelijk anoniem rond. Er was echter een man die voor hen de Giro redde: Aurélin Paret-Peintre. De Fransman won een rit en werd knap vijftiende in het eindklassement.

Hoewel de rest niet in staat was om een stempel op de wedstrijd te drukken, is dat toch goed genoeg voor een keurige zeven. Je kan het de andere renners ook nauwelijks kwalijk nemen, gezien hun capaciteiten.

Alpecin-Deceuninck: 6

De gebroeders Roodhooft kunnen terugkijken op een degelijke Giro met hun ploeg, maar het was niks bijzonders. Ze wonnen een sprintetappe met Kaden Groves, maar de overige renners speelden weinig klaar. Bovendien reed Groves de wedstrijd ook niet uit, hij stapte af tijdens etappe twaalf.

Alpecin behaalde deze Giro minder succes dan de meeste grote rondes waar zij aan meededen, maar aangezien ze een rit wonnen, kun je ook zeker niet zeggen dat het slecht was. Ene MVDP en andere veelwinnaars van de ploeg waren er ook niet bij natuurlijk..

Astana Qazaqstan: 5,5

Het optreden van Astana tijdens de voorbije Giro was eigenlijk behoorlijk pover, op de laatste etappe na. Cavendish won het veredelde criterium naar Rome en hield zodoende de eer hoog voor de Kazachse ploeg. Maar in de andere sprintetappes kwam Cavendish vaak tekort en de andere mannen kwamen ook niet in het stuk voor, vandaar een hele krappe voldoende.

Bahrain Victorious: 8,5

Vooraf werd de hoop bij Bahrain Victorious voornamelijk gevestigd op Jack Haig, de Australische klimmer beoogde een goede eindklassering. Wegens valpartijen kwam hij niet lekker uit de verf, maar de ploeg revancheerde zich uitstekend met een vierde plek voor Caruso en ritzeges voor zowel Buitrago als Milan.

Bovendien legde de laatstgenoemde ook beslag op de paarse sprinterstrui. We kunnen met recht stellen dat de Midden-Oosterse ploeg een uitstekende Giro afwerkte.

BORA-hansgrohe: 7,5

De Duitse BORA – hansgrohe ploeg streed op verschillende fronten mee om de knikkers. Nico Denz won twee ritten en Kämna eindigde in de top-10 van het klassement, een keurige Giro! Kleine domper: Vlasov viel uit, maar dat mocht de pret niet drukken.

Cofidis: 4

Gezien de selectie van Cofidis is het niet geheel vreemd, maar de Franse ploeg imponeerde allerminst. Er werden geen ritten gewonnen en het aantal ereplaatsen is ook op een hand te tellen. Consonni mengde zich in de sprints en eindige twee maal in de top-10, Thomas Champion werd ‘champion’ van het klassement voor vluchters. Tot zover de wapenfeiten van Cofidis.

Nog meer onvoldoendes? Lees verder op de volgende pagina!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

‘Amazon wordt co-sponsor van fusieploeg Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step’

Wie dacht dat de fusiesoap haar hoogtepunt al heeft bereikt, heeft het mis. Het...

‘Primoz Roglic verlaat Jumbo-Visma en is op weg naar Movistar’

Ondanks een lopend contract, zoekt Primoz Roglic komende winter andere oorden op. Dat meldt...

🎥 Opgelet, wegenwerken aan de gang! Renners moeten tijdens CRO Race slalommen tussen palen

Bizarre toestanden tijdens de derde etappe van de CRO Race, ook wel de Ronde...

Meer zoals dit

🎥 Opgelet, wegenwerken aan de gang! Renners moeten tijdens CRO Race slalommen tussen palen

Bizarre toestanden tijdens de derde etappe van de CRO Race, ook wel de Ronde...

Rui Costa over maatje Remco Evenepoel: ‘Hij probeert te veranderen wat genetisch verkeerd is’

Remco Evenepoel heeft het tijdens de voorbije Ronde van Spanje niet kunnen waarmaken tegen...

Wegkapitein Stuyven over opofferen De Lie voor Van Aert op EK: ‘Voor Arnaud had de meet óók 100 meter verder gelegen’

Op de VAM-berg leverde De Lie een indrukwekkende lead-out voor Van Aert. De jongeling...