Van Baarle ideale teamgenoot: 'Een Touretappe winnen of geel met Vingegaard? Dan ga ik voor het geel'

Dylan van Baarle zal zich in het Critérium du Dauphiné en de Tour de France volledig opofferen voor kopman Jonas Vingegaard.

E3 Saxo Classic Harelbeke 2023

De topaankoop van Jumbo-Visma van afgelopen winter heeft door pech nog lang niet alles kunnen laten zien in het gele tenue, ondanks dat hij Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam schreef. Nadien viel hij in de E3 en Parijs-Roubaix, waar hij breuken in zijn arm bij opliep. Komend weekend maakt Van Baarle zijn rentree in het peloton, hij hoopt Vingegaard aan eindzege te helpen in de Dauphiné.

De voorbije weken heeft Van Baarle zich met zijn teamgenoten voorbereid op de Sierra Nevada. Hij sprak er met de podcast Arriere de La Course over onder meer de Tour de France en kreeg de stelling voorgelegd of hij liever zelf een etappe wint of dat hij liever met de ploeg geel wint. "De kopman die geel pakt", reageert hij resoluut. "Ik heb het een keer meegemaakt met Egan Bernal en dat was heel tof."

Het is het grote doel van Jumbo-Visma in de Tour de France: titelprolongatie met Vingegaard. "Ik haal veel voldoening eruit om mezelf honderd procent te geven voor iemand anders. En dat gaat de komende periode niet anders zijn. Als je had gezegd: zelf een klassieker winnen of geel, dan was het lastiger geweest, haha."

Mathieu van der Poel

Pas na de Tour de France volgen de persoonlijke ambities van de Voorburger. "Na de Tour heb je het WK in Glasgow, waar ik mijn persoonlijke ambities kan volgen. Het is natuurlijk geen verrassing dat Mathieu de kopman is als hij aan de start staat, maar ik denk niet dat ik slecht functioneer als ik achter hem een vrije rol heb. Dat zagen we in Leuven. Ik hoef daar niet heen als absolute kopman."

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023