HomeNieuwsToon Aerts doet emotionele oproep na positieve test Bossuyt: 'De dagen tikken...

Toon Aerts doet emotionele oproep na positieve test Bossuyt: ‘De dagen tikken traag weg, vind steun op school waar ik ben gaan lesgeven’

Toon Aerts testte in 2022 positief op Letrozole Metaboliet, waarop ook renster Shari Bossuyt nu positief is getest.

Dat zorgt ervoor dat Toon Aerts zich genoodzaakt voelt om te reageren, want hij benadrukt dat het een groot probleem is in de wielersport. “Eigenlijk wist ik dat dit ging gebeuren en had ik er voor gewaarschuwd tijdens mijn eigen aankondiging. Als dit mij kon overkomen, dan kan iedereen dit meemaken. Nooit heb ik risico’s genomen met medicatie en supplementen. En toch raak ik betrokken in een dopingdossier… Met deze wetenschap was het wachten op het volgende slachtoffer.”

Het volgende slachtoffer is dus Bossuyt, die in maart positief testte op Letrozole Metabolite. “We zijn een jaar later. Ik zit nog steeds diep in de miserie en daar is dan het volgende geval. Ik kan me goed voorstellen wat Shari nu meemaakt. Dit zou niet mogen gebeuren! Nog een atleet, een mens, die met haar hele familie door een diep dal zal gaan. Zonder ook maar iets fout te hebben gedaan, net zoals mijn familie en ik.”

Leerlingen

Het middel waarop ze positief testten remt de afbraak van testosteron, maar het kamp Aerts vertelde na een haaranalyse dat de hoeveelheid van het middel dusdanig klein was dat het geen doping kon zijn. Ook werd later een vervuild voedingssupplement gevonden. De UCI ging echter niet mee in zijn verhaal en wil hem voor twee jaar schorsen, maar toch is er nog geen zekerheid. De WADA gebruikt alleen nog bloed- en urinetesten en geen haaranalyses.

“De emoties bij mezelf zijn de laatste tijd naar een soort woede gegaan, al probeer ik me er ook niet al te druk om te maken. Ik heb alles gedaan om mijn onschuld te bewijzen, maar ik kom niet verder. De dagen tikken weg, en elke dag die om is, is een stapje. De dagen gaan traag, te traag. Nog steeds heb ik geen zicht op mijn toekomst als renner én mens.”

Aerts heeft dan ook een ander leven opgepakt. “Momenteel vind ik steun op de school waar ik ben beginnen lesgeven. Leerlingen en collega’s zien me als een normaal persoon, niet als een atleet in problemen. Ik hoop dat Shari ook snel houvast zal vinden in haar leven. Geen twee zonder die is het gezegde en ik vrees dat er meer slachtoffers gaan vallen. Het kan niet anders dat meer atleten hun carrière door hun vingers zullen zien glippen, terwijl ze net zo professioneel werkten als ik deed. Ik hoop dat de instanties de problematiek onder ogen zullen zien en meer info vergaren over wat ons overkomt.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

‘Primoz Roglic verlaat Jumbo-Visma en is op weg naar Movistar’

Ondanks een lopend contract, zoekt Primoz Roglic komende winter andere oorden op. Dat meldt...

🎥 Opgelet, wegenwerken aan de gang! Renners moeten tijdens CRO Race slalommen tussen palen

Bizarre toestanden tijdens de derde etappe van de CRO Race, ook wel de Ronde...

Rui Costa over maatje Remco Evenepoel: ‘Hij probeert te veranderen wat genetisch verkeerd is’

Remco Evenepoel heeft het tijdens de voorbije Ronde van Spanje niet kunnen waarmaken tegen...

Wout van Aert dolt met echtgenote Sarah De Bie: ‘Is dat vandaag?’

Om dat elfjarig jubileum te vieren deelde Sarah De Bie op Instagram een eerste...

Meer zoals dit

‘Primoz Roglic verlaat Jumbo-Visma en is op weg naar Movistar’

Ondanks een lopend contract, zoekt Primoz Roglic komende winter andere oorden op. Dat meldt...

Deze renners, ex-renners en crossers nemen straks deel aan het EK gravel in Leuven

Het allereerste EK gravel wordt op Vlaamse bodem verreden. Op zondag 1 oktober ontvangt...

36-jarige Vittoria Bussi doet (opnieuw) aanval op werelduurrecord

Het is niet voor het eerst dat Bussi een aanval doet op het werelduurrecord....