ASO voert tijdens Tour heel wat coronamaatregelen terug in (en dat is vooral slecht nieuws voor de fans)

Tourorganisator ASO wil het fiasco van de Giro d'Italia absoluut vermijden en beslist om het coronaprotocol opnieuw in te voeren.

Tour de France 2022 stage 18

Het peloton is nog lang niet verlost van het coronavirus. Dat werd duidelijk in de Giro d'Italia, waar heel wat renners ziek moesten opgeven. Ook topfavoriet Remco Evenepoel mocht zijn roze droom opbergen na een positieve test. Over een kleine maand vindt in Bilbao de Grand Départ van de Ronde van Frankrijk plaats en daar willen ze zo'n debacle absoluut vermijden.

Mondmasker

Tourorganisator ASO gaat daarom het coronaprotocol terug invoeren. Dat betekent in de eerste plaats dat er voor journalisten en genodigden terug een mondmaskerplicht zal gelden. De toegang aan de finish zal beperkt worden. Renners zullen opnieuw een bubbel moeten vormen en moeten voldoende afstand met de toeschouwers bewaren. Het nemen van selfies met fans of het uitdelen van handtekening is dan ook niet toegelaten.

Voor de start van de openingsetappe in de Dauphiné lieten de renners alvast blijken de coronamaatregelen toe te juichen. "Ik vind het niet erg, zolang we onze gezondheid maar beschermen", zei David Gaudu, die straks een gooi zal doen naar geel.

Ook Julian Alaphilippe wil geen risico nemen. Zo droeg hij als één van de enigen een mondmasker op het vliegtuig richting start van de Dauphine. "Misschien zijn de maatregelen te zwaar, maar ik wil echt naar de Tour. Het bederft het feestje wel een beetje. Ik hoop dat het ooit allemaal voorbij zal zijn."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022