HomeAchtergrondAppjes sturen in koers? De winnaar van Unbound deed het: 'M'n telefoon...

Appjes sturen in koers? De winnaar van Unbound deed het: ‘M’n telefoon is een belangrijk onderdeel van de strategie gedurende de wedstrijd’

Keegan Swenson, de winnaar van Unbound, was tijdens de zware gravelkoers aan het appen. Maar het was niet voor de lol. Hij legt het uit.

Appen terwijl je fietst, in Nederland (en vele andere landen) staat er een dikke boete op. Maar tijdens Unbound is het de normaalste zaak van de wereld. Onder andere winnaar Keegan Swenson maakte gretig gebruik van zijn telefoon tijdens de koers. “M’n telefoon is een belangrijk onderdeel van de strategie gedurende de wedstrijd”, vertelde de kersverse winnaar in gesprek met VeloNews.

Unbound wordt alom beschouwd als één van de, zo niet de allerzwaarste, wielerwedstrijd ter wereld. Deelnemers worden over een parkoers van liefst 330 kilometer gevoerd dat voor 90 procent uit onverharde wegen bestaat. De renners zijn tijdens de wedstrijd bijna volledig op zichzelf aangewezen, er zijn slechts twee verzorgingsposten op het parkoers waar ze hulp van buitenaf krijgen.

Appen om instructies te versturen

De eerste verzorgingspost is te vinden na zo’n 66 kilometer, de tweede en laatste bevoorradingsplek wordt aangedaan na 200 kilometer wedstrijd. Om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan bij deze locaties, maakten sommige coureurs gebruik van een telefoon om hun coaches te instrueren. “Voorafgaand aan de race had ik twee ‘pit-strategieën’ uitgestippeld. Vlak voor ik bij de verzorgingspost arriveerde liet ik mijn coach de gekozen strategie weten.”

“Ik weet niet hoeveel tijd ik erdoor heb bespaard, maar zonder die telefoon konden we de strategie niet zo  minutieus uitstippelen, dan was het gewoon een kwestie van: pakken wat je pakken kan”, vervolgt Swenson.

Tot in de puntjes voorbereid

Swenson heeft naar eigen zeggen nooit geoefend met het telefoongebruik in koers. “Ik doe het gewoon veel, dan gaat het vanzelf”, zegt hij. Maar dat betekent niet dat er niet over is nagedacht.

“We hebben gekozen voor een zo licht mogelijke telefoon. Bovendien kozen we bewust voor een rood hoesje, mocht hij vallen, konden we hem makkelijker vinden.”

Naast Swenson maakte Russell Finsterwald als enige ook gebruik van een telefoon tijdens de wedstrijd. Hij zat ook in de kopgroep en werd zesde. Het telefoongebruik verstoorde het ritme en snelheid in de voorwacht niet, misschien zien we volgend jaar meer mensen gebruik maken van de opzienbarende tactiek.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Veelbesproken Roglic kopman Jumbo-Visma in Giro dell’Emilia

De Sloveen zou weg mogen bij Jumbo-Visma en ploegen als INEOS Grenadiers, Movistar en...

📸 Ontwerper maakt alvast nieuwe shirtjes voor fusieploeg Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step

We hebben al veel vaker aandacht besteed aan het Instagram-account van designer Stijn Dossche,...

Politie Noord-Nederland stopt met begeleiding wielerkoersen: ‘Hierdoor kunnen we in 2024 geen wedstrijden meer organiseren’

In Nederland moeten al steeds meer wielerwedstrijden worden afgelast vanwege het gebrek aan politie-inzet...

‘Amazon wordt co-sponsor van fusieploeg Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step’

Wie dacht dat de fusiesoap haar hoogtepunt al heeft bereikt, heeft het mis. Het...

Meer zoals dit

🎥 Opgelet, wegenwerken aan de gang! Renners moeten tijdens CRO Race slalommen tussen palen

Bizarre toestanden tijdens de derde etappe van de CRO Race, ook wel de Ronde...

Rui Costa over maatje Remco Evenepoel: ‘Hij probeert te veranderen wat genetisch verkeerd is’

Remco Evenepoel heeft het tijdens de voorbije Ronde van Spanje niet kunnen waarmaken tegen...

Wegkapitein Stuyven over opofferen De Lie voor Van Aert op EK: ‘Voor Arnaud had de meet óók 100 meter verder gelegen’

Op de VAM-berg leverde De Lie een indrukwekkende lead-out voor Van Aert. De jongeling...